Šéfem Senátu bude Jaroslav Kubera. Volba Starostů Hampla překvapila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera
3
Fotogalerie

Novým předsedou Senátu se stal Jaroslav Kubera z ODS. Ve finále tajné volby dnes porazil Václava Hampla (za KDU-ČSL). Bývalý místopředseda horní komory Kubera získal 46 hlasů z 80 odevzdaných, Hampl 24. Výsledky hlasování oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO). Senát si zvolil i pět místopředsedů. Zvoleni byli Jan Horník a Jiří Růžička z klubu Starostů, Jiří Oberfalzer (za ODS), bývalý šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. 

Kubera po zvolení senátorům zopakoval, že nejdůležitější pro Senát bude ochrana svobody, demokracie a ústavy. Slíbil, že se je pokusí v souladu se svým nominačním projevem přesvědčit o tom, že se z politika změní ve státníka tak, jako se z odboráře proměnil jeho předchůdce Milan Štěch (ČSSD). Hodlá se také zasazovat o to, aby Senát nebyl pro Sněmovnu „chudším otloukánkem“.

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera >>>

Novinářům Kubera řekl, že rozdíl mezi politikem a státníkem vidí v tom, že státník přistupuje k věcem s větším nadhledem. Podle něj to ale neznamená, že by se musel vzdát svého humoru. Podotkl také, že si roli státníka už nacvičil ve filmu Toman, v němž ztvárnil postavu československého prezidenta Edvarda Beneše.

Nový předseda Senátu také uvedl, že doufá v to, že nebude působit v čele horní komory jen nejbližší dva roky. „Chtěl bych být předsedou Senátu šest let,“ uvedl Kubera, který letos podruhé obhájil senátorský mandát na dalších šest let.

Jako předseda Senátu chce Kubera komunikovat s ostatními ústavními institucemi, považuje to za základ pro stabilitu českého politického systému. „Je to nezbytné i proto, že mezinárodní situace není úplně dobrá,“ řekl. Uvedl také, že Senát nemusí automaticky fungovat jako opozice vůči vládě a že zákony, které bude považovat za přijatelné, horní komora potvrdí i v případě, že je předloží kabinet. V nynějším Senátu mají opoziční strany výraznou většinu.

„Myslím si, že těžko by tento výsledek mohl dosáhnout bez toho, že významná část klub Starostů a nezávislých se přiklonila v jeho prospěch. Což, přiznávám, je pro mě jisté překvapení, protože moje kandidatura původně vznikla ze společné debatě se Starosty a nezávislými,“ řekl Hampl.

„Pořád platí to, že trvají moje názorové rozdíly proti stanoviskům, které znám od kolegy Kubery, takže z tohoto hlediska nejsem moc rád,“ zhodnotil před novináři výsledek volby Hampl, kterého Kubera porazil ve druhém kole.

„Pro mě hlavní je, že já cítím jako hrozně důležitou věc pro Českou republiku, pro její politiku v této době, naše pevné mezinárodní zakotvení, zejména pokud jde o Evropskou unii. A tady cítím ze strany Jaroslava Kubery sarkastičtější přístup,“ doplnil Hampl.

„Já si myslím, že nemusí být špatným předsedou. Po Milanu Štěchovi a Přemku Sobotkovi to nebude mít úplně jednoduché, ale mám dojem, že se během těch let naučil, pracoval vedle nich, ví, jakým způsobem vedli Senát, jak ho reprezentovali navenek,“ řekl o Kuberovi kandidát Starostů a nezávislých Jan Horník, který vypadl v prvním kole volby.

Bývalý předseda Senátu Štěch nečeká podstatné změny ve směřování horní komory Parlamentu. „Předseda Senátu, pokud chce naplňovat svůj mandát, musí vycházet z usnesení orgánů Senátu a prezentovat názory, které odpovídají převažujícímu názoru Senátu. Pokud by prezentoval jen své soukromé názory, dříve či později by asi vznikly určité problémy,“ řekl Štěch.

Spolu s dalším členem Starostů a nezávislých Jiřím Růžičkou byl však Horník zvolen novým místopředsedou Senátu. V užším vedení horní komory zůstávají v souladu s dohodami senátorských frakcí také bývalý šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a dosavadní místopředsedkyně Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Ve volbě místopředsedů neměli protikandidáty.

Nejvíce hlasů v tajné volbě získal Štěch, a to 74 z 80 odevzdaných. Oberfalzer dostal 71 hlasů, Horská 66, Růžička 63 a Horník 56.

Předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO) členům horní komory oznámil, že na rozdíl od volby předsedy Senátu žádný hlas nebyl neplatný.

Jednasedmdesátiletý Kubera byl místopředsedou Senátu a dlouholetým primátorem Teplic, v jejichž čele stál od roku 1994. Rodák z Loun vystudoval gymnázium, vysokoškolské studium nedokončil. Členem Senátu je od roku 2000, letos mandát obhájil. Byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Loni patřil do okruhu možných kandidátů na funkci prezidenta republiky.

Šestapadesátiletý Hampl byl do Senátu zvolen před čtyřmi lety jako nestraník za KDU-ČSL a Zelené, nadále zřejmě povede senátní výbor pro záležitosti Evropské unie. Před nástupem do horní komory byl osm let rektorem Univerzity Karlovy. Pražský rodák Hampl vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK, je profesorem lékařské fyziologie. Ve svém výzkumu se zaměřil na plicní cirkulaci a plicní hypertenzi.

Senát zároveň vytvořil novou komisi VODA - SUCHO, která se bude věnovat řešení problémů se suchem a nedostatkem vody. Povede ji senátor ODS Jiří Burian. Senátoři o tom rozhodli v tajných volbách, stejně jako o předsednictví v dalších komisích. Z nich si udržel předsednické místo pouze Miroslav Nenutil (ČSSD) v komisi pro rozvoj venkova. Novým předsedou ústavní komise se stal Jiří Dienstbier (ČSSD), komisi pro krajany povede Tomáš Czernin (TOP 09), mediální komisi Václav Chaloupek z klubu Starostů a komisi pro práci Kanceláře Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Senátoři rozhodli také o novém obsazení míst v meziparlamentních institucích a první povolební schůzi horní komory ukončili.