Šéfka ČSÚ: Část univerzit musí skončit, je jich příliš

ilustrační foto

ilustrační foto

Ať už kabinet Petra Nečase prosadí podobu nového vysokoškolského zákona v tvrdší, anebo mírnější podobě, už teď je jisté, že zhruba třetina univerzit v příštích letech zanikne. Některé skončí úplně, část se sloučí. Pro ty, co obstojí, to není špatná zpráva. Pokud budou mít dobré výsledky, dostanou na výuku a také vědu a výzkum více peněz.

„Státních a soukromých vysokých škol máme více než sedm desítek, což je příliš velké číslo. Přitom se stále diskutuje o tom, kde vzít finance na zvyšující se počet studentů a na podporu vysokoškolského výzkumu a vývoje. Jiná cesta než redukce není,“ řekla deníku E15 předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová, zároveň bývalá rektorka Univerzity J. A. Purkyně v Ústí nad Labem.

I podle dalších odborníků nemělo ministerstvo školství v minulosti povolit tolik univerzit, z nichž mnohé už v současnosti mají jen několik málo stovek studentů. Zánik hrozí především malým soukromým školám, které jsou závislé na státních dotacích. Naopak univerzit, které nedostávají od státu ani korunu, se reforma prakticky nedotkne.

V posledních šesti letech naráželo prosazení změn na odpor akademiků, snahy předchozích vlád se zatím míjely účinkem. Návrh nového vysokoškolského zákona chce šéf rezortu Josef Dobeš (VV) předložit do června 2012. „Jsem rád, že po státních maturitách říznu do dalšího materiálu, který se léta odkládá a o kterém se roky jen diskutuje,“ prohlásil ministr.

„V dosavadním reformním úsilí vláda narážela na odpor opozice a odborů, tedy na politické tlaky. Nyní nás čeká střet s akademickou obcí, což je úplně jiný protivník. Má širokou podporu veřejnosti včetně médií,“ konstatoval úředník blízký vládě.
A nejde o malé peníze. Dotace škol vyplácené na základě počtu studentů a podpora jejich vědeckovýzkumných projektů stojí státní pokladnu přes dvě desítky miliard ročně. „V některých projektech se účelově utrácí peníze. I proto bude odpor škol tvrdý,“ dodal úředník.

Co reforma přinese

» Vláda počítá se zavedením odloženého školného, kterému by předcházel systém studentských grantů, půjček a spoření. Školné by se začalo platit od roku 2013, jeho maximální výše má být 10 tisíc korun za semestr.

» Univerzity už nebudou dostávat od státu peníze podle toho, kolik je navštěvuje studentů, ale na základě hodnocení kvality výuky, výsledků ve vědě a výzkumu a uplatnění absolventů v praxi.