Šéfredaktorkou deníku Dnes bude Sabina Slonková

Sabina Slonková při přebírání ceny Ferdinanda Peroutky

Sabina Slonková při přebírání ceny Ferdinanda Peroutky Zdroj: ctk

Novou šéfredaktorkou deníku Dnes bude Sabina Slonková. Informaci jako první přinesl týdeník Euro. Šéfreportérka internetového zpravodajského serveru Aktuálně.cz. vystřídá Roberta Čásenského, který ve vedení deníku končí po osmi letech. Do nové funkce ředitele redakce Dnes nastoupí současný zástupce šéfredaktora Jiří Kubík.

Slonková již v redakci Dnes, které patří do vydavatelství Mafra Andreje Babiše, v minulosti pracovala, konkrétně od roku 1991 až do roku 2003, kdy přestoupila do Hospodářských novin. Věnuje se zejména kauzám, které souvisí s korupcí či podvodům při financování politických stran. Popisovala i finanční machinace ve státních firmách.

„Věřím v nezávislost tohoto listu. Věřím dohodám s majitelem Andrejem Babišem a vedením společnosti, které garantují svobodný obsah,“ uvedla na serveru iDnes Slonková a potvrdila tak informaci o svém nástupu do funkce šéfredaktorky deníku Dnes. Řízení listu se ujme od ledna. Do té doby je vedním pověřen Jiří Kubík, jeden ze současných zástupců šéfredaktora a novinář, který se Slonkovou v minulosti úzce spolupracoval. Se Slonkovou bude Kubík od ledna spolupracovat v nové funkci ředitele redakce.

„Paní Slonkové i panu Kubíkovi přeji mnoho profesních úspěchů ve vedení deníku Dnes. Zároveň bych rád podtrhl, že touto změnou zavádíme model řízení redakce, který je běžný v moderních zahraničních mediálních korporacích. Tento model znamená akcent šéfredaktora na strategické směřování obsahu a u ředitele redakce na denní provoz či chod novin,“ uvedl předseda představenstva vydavatelství Štěpán Košík.

Současný šéfredaktor deníku Dnes Robert Čásenský končí ve své funkci k 15. listopadu. Dohodl se na tom s vedením společnosti. Pozici v největším zpravodajském deníku v zemi opouští po téměř osmi letech.

Robert Čásenský odchází z vedení DnesRobert Čásenský odchází z vedení Dnes | CTKRobert Čásenský vedl redakci Dnes osm let

„Nejde o krok unáhlený, s bývalým i současným majitelem vydavatelství jsme o něm jednali již od počátku léta. Dohodli jsme se také na tom, že předsedovi představenstva budu k dispozici pro případné konzultace, jak mne požádal,“ uvedl ke svému odchodu Čásenský. Součástí jeho dohody s Mafrou má být spolupráce na přípravě plánu příštího roku a hladkém předání vedení redakce.

Ke změně šéfredaktora došlo včera i v Lidových novinách, dalším deníku ze skupiny Mafra. Dalibora Balšínka , který po dohodě s vedením odstoupil, vystřídal jejich někdejší šéfredaktor Veselin Vačkov. Ten byl pověřen řízením redakce.

Skupinu Mafra v létě získal majitel Agrofertu a šéf politického hnutí ANO Andrej Babiš. Ten vydavatelství koupil od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Mafra vydává deník Dnes a Lidové noviny, bezplatný deník Metro, vlastní internetové portály idnes.cz, metro.cz a lidovky.cz. Zabývá se také polygrafickou výrobou či nabízením telekomunikačních služeb. Zaměstnává zhruba 1100 lidí.

Profil Sabiny Slonkové (40)
Sabina SlonkováSabina Slonková | ctk
Už na střední škole působila v redakci Dnes, nejprve na praxi jako sekretářka, psát začala pro černou kroniku; od roku 1991 se stala členkou redakce, zabývala se bezpečnostní problematikou, věnovala se řadě známých kauz; v letech 2003 až 2005 působila v Hospodářských novinách, na podzim 2005 patřila mezi zakládající členy redakce zpravodajského serveru Aktuálně.cz, kde dosud působila jako šéfreportérka
Jako novinářka se věnovala zejména korupci nebo propojení politiky a podsvětí. Sledovala například podezřelé pozadí financování politických stran lídrů. Poslední roky se zabývala i finančními machinacemi ve státních firmách.
Spolu s kolegou Jiřím Kubíkem se Slonková psala například o kauzách Olovo či Bamberk (tedy podezření, že vedení ČSSD v půli 90. let navázalo kontakty se skupinou česko-švýcarských podnikatelů, kteří straně údajně slíbili půjčku výměnou za možnost ovlivňovat ekonomický vývoj v ČR). Dlouhodobě se věnovali také aktivitám šéfa poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa či generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby.
Veřejnosti známým se její jméno stalo zejména v roce 2000 v souvislosti právě s kauzou Olovo, tedy zveřejněním dokumentu, který vznikl v okruhu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana a který obsahoval plán diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni sněmovny Petře Buzkové (ČSSD).
Slonková a její kolega z MfD Jiří Kubík odmítli prozradit svůj zdroj informací a byli obviněni z nadržování pachateli trestného činu. Úřad vlády je dokonce ve svém trestním oznámení podezíral z toho, že kauzu sami připravili a dokument nechali nahrát do počítače pracovníka úřadu vlády. Trestní stíhání novinářů nejprve zastavil prezident Václav Havel, oba novináři však trvali na tom, aby vyšetřování pokračovalo. Státní zastupitelství poté jejich stíhání zastavilo.
V létě 2002 policie odhalila plán na zavraždění Slonkové, za kterým stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu. Soudy nakonec Srbu poslaly na 12 let do vězení, s mnohaletými tresty odešli od soudu i lidé, kteří se na vraždě měli podílet. V roce 2010 soud v Plzni vyhověl Srbově žádosti o podmínečné propuštění.
Slonková získala několik významných novinářských ocenění, mimo jiné Cenu Ferdinanda Peroutky (2002) a Cenu Karla Havlíčka Borovského (2005) (Zdroj: ČTK).