Senát vrátil pandemický zákon poslancům se změnami. Chce svázat restrikce s pandemickou pohotovostí

Jednání Senátu v době pandemie koronaviru: Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS, vpravo) (12.11.2020)

Jednání Senátu v době pandemie koronaviru: Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS, vpravo) (12.11.2020) Zdroj: Facebook Senátu

Jednání Senátu v době pandemie koronaviru: Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS, vlevo) (12.11.2020)
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) hovoří na tiskové konferenci 24. února 2021 v Praze.
3
Fotogalerie

V takzvaném pandemickém zákonu chce Senát navázat protikoronavirové restrikce na pandemickou pohotovost, kterou bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna. Předlohu s touto a některými dalšími úpravami dnes vrátila horní komora k novému posouzení poslancům. Zamítnutí senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) neprosadil. Dolní komora se k zákonu sejde s největší pravděpodobností v pátek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změny schválené Senátem podpořil.

Pravomoc vydávat širší restrikce k omezení šíření COVID-19 mají dostat ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně. Nebude nutný nouzový stav.

Pokud by Senát nezasáhl, opatření ministerstva a hygienických stanic by mohla platit i mimo pandemickou pohotovost bez možnosti sněmovny je zrušit. Stěžejní části zákona přitom mají být účinné do konce února příštího roku.

Po skončení schůze senátorů až kolem půl desáté večer zasedla také vláda, která se zahájením jednání čekala na ministra Blatného, který se zdržel právě na jednání Senátu.

Zpřísněná protikoronavirová opatření by měla vláda představit ještě dnes. Podle místopředsedy hospodářského výboru Martina Kolovratníka (ANO) kabinet zvažuje výrazné omezení volného pohybu osob, lockdown průmysl ale podle něj vůbec není na pořadu. Kolovratník věří, že vláda představí zpřísněné restrikce ještě dnes do půlnoci. Platit by mohla od soboty nebo ještě později. Stejně to vidí i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Oba to uvedli v ČT.