Senát vrátil poslancům další dva zákony, obce mohou dostat čas navíc

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf Senátu Milan Štěch

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf Senátu Milan Štěch Zdroj: ctk

Obce mají naději, že získají více času na to, aby se přizpůsobily novým povinnostem, jež jim stanoví novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Senátoři normu, kterou již schválila sněmovna, poslancům s připomínkami vracejí. Jejich hlavním požadavkem je, aby účinnost novely byla o půl roku odložena, takže by začala platit až od 1. července 2015, nikoli od ledna příštího roku.

Dolní komora se bude muset předlohou znovu zabývat. S novelou jsou ovšem senátoři nespokojeni i z jiných důvodů. Mnozí ji kritizovali za to, že omezuje práva samospráv. Předloha například ukládá samosprávám povinnost zveřejňovat na webu smlouvy o dotacích a výpomocích nad padesát tisíc korun. Senát navrhuje, aby dotyčné smlouvy visely na elektronické úřední desce jen jeden rok.

Vláda chtěla, aby to bylo po dobu nejméně deseti let, poslanci pak lhůtu zkrátili na tři roky. Smlouvy se mají zveřejňovat do třiceti dnů od uzavření, nebudou se vkládat centrálně na portál veřejné správy, ale budou na úředních deskách jednotlivých úřadů umožňujících dálkový přístup.

Návrh obsahuje rovněž úpravy související s administrací evropských fondů a zjednodušení vykazování některých výdajů paušální částkou. Úřady také nebudou ukládat odvody za porušení rozpočtové kázně, pokud vyčíslené škody nepřesáhnou tisíc korun. Podle vlády má novela přispět k boji proti korupci a umožnit průhlednější nakládání s penězi.
Senát vrátil sněmovně i další normu, a to novelu zákona o dani z nemovitých věcí. Ta zpřesňuje znění nynějšího zákona jako reakci na dosavadní zkušenosti s uplatňováním nového občanského zákoníku.

Senátoři například požadují, aby byla zachována současná právní úprava zdanění pozemků pod rybníky. Chtějí rovněž, aby daňoví poplatníci nemuseli platit pokutu, pokud podávají řádné nebo dodatečné daňové přiznání k nižší dani, než je poslední, kterou zaplatili, a to aniž je k tomu finanční úřad vyzval. Novelou zákona, který určuje výši platů ústavních činitelů, se Senát nezabýval. Přímo ji tak k podpisu dostává prezident republiky Miloš Zeman.