Senát zvažuje zdanění investičních fondů

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Stát stále nemá jasno, jaké částky může napřesrok vybrat na daních. Senátní výbory, které projednávaly vládní návrhy zákonných opatření změn daní souvisejících s občanským zákoníkem, se příliš neshodují.

Není tedy vůbec jisté, zda vláda se svými návrhy na zítřejším zasedání pléna horní komory parlamentu uspěje. V případě neúspěchu hrozí od ledna příštího roku nejen daňová nejistota, ale také možný propad inkasa veřejných rozpočtů v řádech desítek miliard.

První předlohy, připravené ještě Nečasovým kabinetem, Senát zamítl v září. Tým premiéra Jiřího Rusnoka původní texty mírně upravil, zejména kritizované daňové zvýhodnění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů. V případě zdanění investičních fondů opatření zavádí nulovou sazbu daně z příjmů právnických osob pro investiční fondy, které splní vybraná kritéria. Následné zdanění podílů na zisku vyplácených těmito fondy by mělo být na úrovni devatenácti procent pro právnické osoby a patnáct procent pro fyzické osoby. Původní návrh zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly byly osvobozeny od daně zcela.

Ústavně-právní a hospodářský výbor naopak souhlasí se zákonným opatřením, podle něhož by měl zůstat zachován současný limit pro zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech.

Evropský žalobce nejspíš neprojdeEvropský žalobce nejspíš neprojde

Pokud by opatření nebylo schváleno, limit pro malou zakázku u stavebních prací by se snížil od ledna na jeden milion korun. Podle předkladatelů by tím neúměrně narostla administrativa. Předloha také odkládá vznik oponentů a hodnotitelů u nadlimitních veřejných zakázek. Předpokládaný seznam hodnotitelů neexistuje.

Ty předlohy vládních opatření, které sbor senátorů na plénu schválí, bude muset znovu projednat Poslanecká sněmovna, která se ustaví po předčasných volbách

Češi stahují miliardy ze zahraničí