Senátní lavice přitahují celebrity, voliče ale nezajímají

Senátní volby 2016

Senátní volby 2016 Zdroj: čtk

Senátní volby 2016
Otto Zaremba
Jiří Šlégr
Jiří Růžička
Vlastimil Harapes
12
Fotogalerie

Popularita senátních voleb klesá, a politické strany se proto předhánějí, která vytáhne z pomyslného klobouku atraktivnější celebritu. Ty přitom mnohdy postrádají silný politický názor a v horní komoře parlamentu pak ochotně mění stranická trička. V doplňovacích volbách do Senátu, jejichž první kolo se uskuteční tento pátek a sobotu, tak kandiduje například hokejista Jiří Šlégr, saxofonista Felix Slováček nebo bývalý šéf Sazky Aleš Hušák. Velmi zajímavé souboje slibují zejména Praha 6, jižní Morava či Mostecko. Vláda ČSSD, ANO a lidovců si nejspíš většinu v Senátu udrží.

O senátních volbách platí, že příliš netáhnou. Svědčí o tom klesající volební účast, která se minule ve druhém kole zastavila na necelých 17 procentech a byla historicky nejnižší. Horkým tématem se proto stal nezájem lidí. Ten může být nyní ještě nižší. Ze slibovaných opatření, která měla čísla zvýšit, strany neudělaly nic.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se přede dvěma roky se šéfem ANO Andrejem Babišem shodl, že nevalný výsledek obou partají zapříčinila právě nízká účast. Chtěli proto změnit volební pravidla tak, aby byl mezi prvním a druhým kolem buď větší odstup, nebo aby druhé kolo odpadlo a první, při němž je zájem o hlasování vyšší, se konalo v jeden všední den. Zůstali jen u slov.

V roce 2014 ztratila v Senátu dominantní postavení sociální demokracie, která obhajovala nejvíce mandátů a o deset přišla. Přesto vyhrála potřetí za sebou. Výrazně si polepšili lidovci. Samostatně získali čtyři senátorské posty, zvítězili i v dalších třech obvodech, kde měli společného kandidáta se zelenými.

Disident, tanečník, filozof, či saxofonista?

Asi nejzajímavější souboj známých tváří se odehraje v hlavním městě o Prahu 6. Současný senátor Petr Bratský z ODS už křeslo neobhajuje, odchází z politiky. O jeho místo za stejnou stranu a také za Svobodné usiluje legenda undergroundu František „Čuňas“ Stárek. Utká se s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem za ANO, ředitelem Gymnázia Jana Keplera Jiřím Růžičkou za TOP 09 nebo s filozofem Václavem Bělohradským za ČSSD a zelené.

Stárek s Harapesem mají zcela odlišnou životní zkušenost. Zatímco první se za komunistického režimu angažoval v disentu, druhý se věnoval tanci, herectví, choreografii a režii. Harapes byl mimo jiné v letech 1977 až 1983, kdy Státní bezpečnost tvrdě zasahovala proti signatářům Charty 77, stálým hostem západoněmecké porýnské opery v Duisburgu a Düsseldorfu.
Stárek akcentuje rostoucí omezování svobody v podobě různých centrálních registrů včetně elektronické evidence tržeb. Harapesovi naopak chybí kázeň a pokora. Kdyby podle něj podnikatelé poctivě platili daně, EET být nemusela.

Senátora budou lidé vybírat i na opačném konci metropole. V Praze 10 chce obhájit mandát Ivana Cabrnochová za socialisty a SZ. Soupeřem jí budou viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková za ODS nebo chirurg Jiří Holubář za TOP 09. Babišovci vsadili na profesorku VŠE a náměstkyni primátorky Evu Kislingerovou. Ani na desítce nechybí známé jméno, za Stranu soukromníků je to saxofonista Felix Slováček.

Třetím pražským obvodem, kde se volí, je Jižní Město. Za ANO tam kandiduje exministryně spravedlnosti, poslankyně Helena Válková. Jejími soupeři budou například bývalá starostka za ODS Marta Šorfová nebo další poslanec, Stanislav Huml z ČSSD.

ANO, tehdejší volební nováček, dosáhlo na čtyři křesla. Babiš měl však vyšší cíl, hovořil o deseti. Občanští demokraté si připsali jen dvě a TOP 09 ani jedno. Pohořeli i komunisté. ČSSD je opět v obtížné situaci. Tam, kde se bude znovu volit, získali oranžoví před šesti lety celkem 12 křesel ze sedmadvaceti.

Dva z jejich vítězů – Jozef Regec a Jaroslav Palas – však převlékli dresy. Klub ČSSD, v němž je v současnosti 33 senátorů, tak v případě neúspěchu může přijít až o deset členů. Citelná ztráta hrozí i občanským demokratům, obhajují osm křesel ze čtrnácti.

Škromach versus mistr jízdy na vysokém kole

Jižní Morava je považována za region, kde si to rozdají těžké politické váhy. Místy se jim postavili sportovci. Lítý boj se odehraje v Brně. Region je doménou lidoveckého člena horní komory parlamentu Stanislava Juránka – v minulých volbách nejkroužkovanějšího politika v Česku.

Sociální demokracie proti němu vyslala starostu brněnských Vinohrad Jiřího Čejku. ODS se na kandidatuře netypicky dohodla s Moravany. Podporuje historika a někdejšího šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese. Senátorský post po oblíbeném Juránkovi by rádo získalo i ANO, které sází na ředitele hojně navštěvované brněnské hvězdárny Jiřího Duška.

Vyplatí se sledovat i klání na Hodonínsku. Nynějšího senátora Zdeňka Škromacha, bývalého místopředsedu vlády a milovníka selfie a vzkazů „od bazénku“, vyzval za ANO mnohonásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák, který v současnosti podporuje onkologicky nemocné děti.

Senátní volby se týkají také Blanenska, i tam strany spoléhají na známé figury – například ČSSD na starostu Blanska Iva Poláka. Nynější senátor zvolený za socialisty a exreprezentant v silniční cyklistice Josef Regec totiž tentokrát oblékl trikot Strany soukromníků financované hazardním bossem Ivem Valentou. ANO nasadilo dlouholetého učitele tance Jiřího Míšeňského.

I proto jsou lídři na odhady skoupí. Výjimkou je předseda topky Miroslav Kalousek: „V předchozích senátních volbách jsme měli čtyři zástupce ve druhém kole a ani jeden neuspěl, takže s nadsázkou říkám, že teď jich budeme mít ve druhém kole dvakrát tolik a čtyři uspějí.“

Jisté je asi jen to, že vláda si v jedenaosmdesátičlenném sboru udrží prostou většinu, k níž stačí koaličním stranám vyhrát v šesti obvodech. Pokud zvítězí ve čtrnácti, dosáhnou na ústavní většinu. Viditelnější změnou může být ještě větší pestrost komory a možné přestupy mezi kluby. Do Senátu se mohou dostat další politicky nevyhraněné osobnosti, případně lidé typu islamobijce Martina Konvičky.

Dva olympionici, ministr průmyslu a xenofob

Známé tváře nelákají voliče jen v Praze, Brně nebo v Hodoníně. Na Mostecku je to v barvách Dělnické strany sociální spravedlnosti olympijský vítěz, vzpěrač Otto Zaremba. Alespoň podle bookmakerů má však větší šance další olympionik, „zlatý hoch“ z Nagana Jiří Šlégr, který se pokusí převálcovat soupeře v dresu ČSSD. Křeslo v tomto obvodu obhajuje Alena Dernerová z hnutí Severočeši.

Velká pozornost bude upřena na volební obvod Tábor. Tam už nebude obhajovat křeslo Pavel Eybert z ODS, který byl senátorem dvě desetiletí.

O senátorské křeslo zabojuje za sociální demokracii ministr průmyslu Jan Mládek. Pokud by ve volbách neuspěl, jeho pozici ve vládě to významně oslabí, a zejména v případě prohry s islamobijcem Martinem Konvičkou, který kandiduje za Alternativu pro Českou republiku 2017.