Senátoři schválili další ústavní soudce – Musila a Zemánka

Senát schvaloval na své schůzi 18. prosince nominaci kandidátů na ústavní soudce Jiřího Zemánka a Jana Musila. Horní komoře je představil prezident Miloš Zeman.

Senát schvaloval na své schůzi 18. prosince nominaci kandidátů na ústavní soudce Jiřího Zemánka a Jana Musila. Horní komoře je představil prezident Miloš Zeman. Zdroj: ctk

Profesor trestního práva Jan Musil se opětovně stane ústavním soudcem, novým členem soudu bude odborník na evropské právo Jiří Zemánek. Senátoři dnes jejich nominaci podle očekávání v tajné volbě schválili. Prezident Miloš Zeman zároveň prohlásil, že příští rok chce do ÚS nominovat soudce s praxí.

Musil získal podporu 49 ze 72 hlasujících senátorů, Zemánek obdržel 53 hlasů. Oznámil to předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS).

Prezident Miloš Zeman v projevu k senátorům prohlásil, že Musil je člověkem, který svým hlasováním prokázal odvahu v řadě sporných záležitostí. Nepatří prý k těm, kdo se připojují k hlavnímu proudu a své postoje dokáže podložit logickými argumenty. Musil patřil ke čtveřici ústavních soudců, kteří byli pro zneplatnění církevních restitucí.

Specialista na evropské právo

Profesor Jiří Zemánek je pak podle Zemana špičkový specialista na evropské právo, který ve struktuře Ústavního soudu také chybí. Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU.

Věnuje se kromě evropského ústavního práva také vymezení ústavní autonomie členských států EU a harmonizaci právních předpisů unie a národních států. Mezi ústavními soudci by mohl vystřídat dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončil toto úterý.

Musil byl poprvé jmenován ústavním soudcem 27. listopadu 2003, předtím vedl katedru trestního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity a také Policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.

Zeman chce soudní praktiky

Miloš Zeman dnes také vysvětlil, jak bude postupovat při dalších nominací. Příští rok chce do Ústavního soudu nominovat soudce s praxí a zřejmě také advokáta. Při výběru hodlá spolupracovat se Senátem, zejména s jeho ústavně-právním výborem.

„V Ústavním soudu by měl být i člověk, který prošel všemi stupni soudcovské praxe a má tuto životní zkušenost,“ uvedl Zeman. „Je skvělé, máme-li v Ústavním soudu akademiky, profesory, pedagogy, ale na druhé straně onen dotyk se všedním soudcovským životem je něco, co tam stále chybí,“ dodal prezident.

Profil Jana Musila (72)
- Datum a místo narození: 2. července 1941 v Plzni.
- Vzdělání: Právnická fakulta UK v Praze (titul JUDr.; 1963)
- Současné funkce: soudce Ústavního soudu (od 27. listopadu 2003); přednáší či zasedá ve vědeckých radách pražských i brněnských práv nebo Policejní akademie ČR.
- Kariéra: začínal jako právní čekatel a prokurátor na okresní prokuratuře v Šumperku (1963-1967), po roce 1967 byl čtvrt století pedagogem na pražské právnické fakultě, kde končil ve funkci šéfa katedry trestního práva; v roce 1985 byl jmenován docentem a o osm let později profesorem; v roce letech 1992 přešel na pražskou policejní akademii, kde působil i jako rektor (1992-1998) a prorektor (1998-2003).
- Rodina: ženatý, má dceru
- V 60. letech byl členem komunistické strany. Podle svých slov vstoupil do KSČ pod dojmem tehdejších reformních proudů, o zrušení členství požádal „den po nástupu husákovského režimu“.
- Odborně se věnoval zejména trestnímu právu a kriminalistice. Publikoval řadu vědeckých prací z oboru kriminalistiky a trestního práva. Je autorem několika vysokoškolských učebnic.
- V posledních letech Musil jako ústavní soudce v několika sledovaných kauzách zastával odlišný názor od většiny kolegů. Například letos v červnu byl pro zrušení zákona o církevních restitucích, loni v listopadu hlasoval pro úplné zrušení vládních reformních balíčků kvůli porušení ústavnosti při schvalování (ÚS zrušil jen několik ustanovení) a v květnu 2012 byl též neúspěšně pro zrušení tří dnů nemocenské bez jakékoliv náhrady platu. Podobně hlasoval i v roce 2008 při projednávání reformy veřejných financí schválené Topolánkovu vládou, v září 2009 pak byl proti zrušení předčasných voleb.
- Letos byl Jan Musil soudcem zpravodajem v ústavní žalobě proti exprezidentovi Václavu Klausovi, kterou se Ústavní soud v březnu odmítl zabývat, protože Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel.
Profil Jiřího Zemánka (63)
- Datum a místo narození: 28. května 1950 v Praze.
- Vzdělání: absolvent Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze (1973, titul Ing.) a Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1974, titul JUDr.); titul kandidáta věd (CSc.) získal na Ústavu státu a práva Československá akademie věd.
- Současné funkce a zaměstnání: od roku 1993 vyučuje na Právnické fakultě UK v Praze (Katedra evropského práva), je členem České společnosti pro evropské a srovnávací právo
- Kariéra: člen Legislativní rady vlády (1998-2006), člen rady Ministra zahraniční věcí ČR pro komunikaci přistoupení ČR k EU (1999-2002), expert parlamentně-vládní dočasné pracovní skupiny pro „euronovelu“ Ústavy ČR (2000-2001), předseda české odbočky Sdružení pro mezinárodní právo (2001-2006).
- Zaměřuje se na evropské ústavní právo, jeho vztah k ústavnímu právu členských států a k právu mezinárodnímu. Je autorem odborných textů na toto téma.
- Je nositelem titulu Jean Monnet Professor of European Law.

Fenyk, Filip, Tomková. Noví ústavní soudci jsou podle Rychetského gusta