Senioři v domovech jsou předávkovaní. Lékaři jim předepisují moc pilulek

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Předávkovaní senioři na lécích, které pro ně nejsou vhodné. Průzkum potvrdil, že zdravotní péče v domovech pro seniory není ideální. Kliničtí farmaceuti z Nemocnice Na Homolce prohlédli ve třech domovech zdravotní karty celkem 151 klientů. K tomu, jak užívají léky, měli 335 připomínek. V průměru tedy více než dvě doporučení na zlepšení na jednoho důchodce.

Nejčastěji měli podezření, že klient užívá lék nevhodný pro seniory nebo nevhodný vzhledem k dalším svým nemocem, případně užívá vzhledem ke svému věku nevhodnou dávku. Tělo seniorů totiž zpracovává léky jinak než lidí středního věku. V některých případech bylo dávkování pro seniory překročeno násobně.

Farmaceuti prezentovali konkrétní případ 70leté seniorky, která užívala 13 léků. Ačkoli u ní rychle postupovala demence, užívala kromě léků na zlepšení poznávacích funkcí i takové, které je mohou jako nežádoucí účinek zhoršovat. Brala také silné dávky léku na spaní. Tak silné, že tím mohlo souviset to, že během roku 2015 osmkrát upadla a z toho čtyřikrát pak musela do nemocnice.

Bylo by ideální, kdyby se podařilo prosadit pravidelnou revizi léků aspoň jednou za půl roku místo návštěv lékaře až v případě potíž

„Bylo by ideální, kdyby se podařilo prosadit pravidelnou revizi léků aspoň jednou za půl roku místo návštěv lékaře až v případě potíží,“ říká Ivana Plechatá z neziskové organizace Ústav lékového průvodce. Ta spustila projekt na zlepšení léčby medikamenty v domovech seniorů před rokem. Spolupracuje na něm se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. „Konečně je tu projekt, který se systematicky věnuje zvyšování kvality na pomezí zdravotních a sociálních služeb,“ vyzdvihl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Senioři ve zkoumaných domovech brali v průměru 11 tabletek denně, některé preventivní přípravky proti osteoporóze nebo opakovanému infarktu přitom často chyběly. Projektu se zatím dobrovolně zúčastnily tři domovy pro seniory, které se aktivně snaží péči zlepšovat. Podle Martiny Janotkové z Domova pro seniory Jičín by konzultace s klinickými farmaceuty měla být samozřejmost a nemusí pro domova znamenat významné náklady navíc.

Pilotní projekt na Vysočině

Autoři projektu jednají s Krajem Vysočina, kde by mohl vzniknout pilotní projekt. Pokud s tím budou souhlasit praktičtí lékaři, zkontrolovali by kliničtí farmaceuti léky klientům všech domovů pro seniory, které Kraj Vysočina zřizuje.

U seniorů je při užívání stejných léků až 7krát vyšší riziko výskytu nežádoucích účinků. V domovech pro seniory žijí stále těžší případy. Ještě před deseti lety byla třetina jejich klientů v základních potřebách soběstačná a více než polovina potřebovala jen lehčí dopomoc, nyní je většina klientů těžce závislá na pomoci ostatních. Na zdravotní péči domovy důchodců zaměstnávají zdravotní sestry a ošetřovatele, kvůli úsporám jich ale ubývá.

Předepisování běžných léků zajišťují soukromí praktičtí lékaři, se kterými má domov dohodu. Někdy však dochází praktický lékař do domova jen na dvě hodiny týdně a zdravotní péče je tedy zajištěná jen formálně. Některé domovy důchodců praktického lékaře dlouhodobě shání.

Vyvíjí se 450 nových léků na vzácná onemocnění