Seriál E15: Proplácení poplatků u lékaře skončilo neslavně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Třicetikorunový regulační poplatek – hlavní hit sociální demokracie v krajských volbách 2008. Právě díky slibu, že ČSSD bude v parlamentu usilovat o úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví a než se jí to podaří, sociálně slabším občanům v jednotlivých krajích je bude platit z eráru, zalilo oranžové tsunami celou zem. Socialisté ve volbách zvítězili na plné čáře. Předpovědi, že v krajských volbách celostátní témata netáhnou, zcela selhaly.

Sociální demokracie slib dodržela. Zrušit poplatky zákonem se jí sice nepovedlo, kraje je ale lidem proplácet začaly. Byl to tak kontroverzní krok, že se z českého volebního tématu stal problém evropský – zabývala se jím dokonce i Evropská komise. Právě její dobrozdání, že proplácení poplatků je v kolizi s evropskými pravidly, nakonec sociálnědemokratické krajské vlády přimělo celou akci zarazit. Ve všech krajích, s výjimkou Středočeského, dotace skončily po sněmovních volbách, v polovině roku 2010. Předvolební slib ČSSD stál kraje přes 700 milionů korun.

Do krajských voleb zbývají necelé tři měsíce. Prezident Václav Klaus rozhodl, že se budou konat 12. a 13. října, v tyto dny se uskuteční také první kolo voleb do třetiny Senátu. Kandidátní listiny je nutné předložit nejpozději 7. srpna. Dvě největší strany – ČSSD, obhajující posty hejtmanů, a ODS, která se v krajských volbách hodlá rehabilitovat, už svoje kandidáty představily. Známá jsou i témata, s nimiž chtějí útočit na vítězství. Budou to témata celostátní a v seriálu E15 si je představíme.


Evropská komise zasahovala na podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Česku dokonce kvůli proplácení regulačních poplatků hrozilo od EK formální řízení. Tato hrozba přiměla kraje s kritizovanou praxí skončit. Námitky Bruselu se pokusil obejít Plzeňský kraj – ten pacientům poplatky na požádání vracel. Později tento systém „opsali“ Středočeši.

Proplácení regulačních poplatků podle jednotlivých krajůProplácení regulačních poplatků podle jednotlivých krajů|E15

Kolik lidí nabídku na zaplacení regulačních poplatků využilo a zda to skutečně byli především sociálně potřební občané, se zpětně zjistit prakticky nedá. Faktem zůstává, že proplácení poplatků v každém případě přispělo k většímu zadlužení krajů. A tudíž toto téma nezmizí ani z letošní předvolební kampaně. O regulačních poplatcích ještě uslyšíme. Tentokrát z úst politických odpůrců ČSSD. Občanští demokraté třinácti sociálnědemokratickým hejtmanům vyčítají, že se kraje v letech 2008 až 2011 zadlužovaly rychleji než vláda, a poplatky, lépe řečeno jejich proplácení, na tom měly lví podíl.

Opoziční zastupitelé kritizovali populistické proplácení poplatků celou dobu a ostřejšími slovy nešetří ani dnes. „Jen náš kraj vyhodil téměř šedesát milionů, které mohly být použity jinak. Například ve zdravotnictví na nákup přístrojového vybavení nebo na zvýšení platů zdravotníkům anebo třeba na zachování jedinečné oční školy v Třebíči,“ říká například třebíčská zastupitelka Simona Kafoňková (ODS). Podobné hlasy znějí ze všech krajů. Sociální demokracie se k tématu příliš vracet nechce, na příslušné otázky socialisté odpovídají velmi vyhýbavě.

Některé případy skončily u soudu

Například v Moravskoslezském kraji chtěl vrátit třicetikorunový poplatek téměř každý člověk, který navštívil lékaře. Region uhradil rovný jeden milion a 236 tisíc těchto a také vyšších poplatků třeba za návštěvu pohotovosti. Naopak na Zlínsku využilo nabídku jen 15 procent lidí, v případě hospitalizace 38 procent.

Za poplatky utratil nejméně Plzeňský kraj, kde od začátku zavedli systém vracení peněz na základě písemné žádosti pacienta. Žádosti pak radní schvalovali a peníze posílali bankovním převodem nebo složenkou lidem. Pravděpodobně vysoké administrativní náklady tohoto postupu nebyly dosud vyčísleny.

Po kritice z Bruselu, který jednání sociálnědemokratických hejtmanů označil za nepovolenou podporu krajských nemocnic, začal stejný model jako na Plzeňsku fungovat i ve středních Čechách. Bývalý hejtman David Rath, který se stal nejhlasitějším odpůrcem této formy spoluúčasti pacientů, pomocí žádostí výrazně ušetřil. Místo 120 milionů korun vyplacených od začátku roku 2009 do srpna 2010 vrátil v následujícím zhruba roce a půl poplatky za necelých šest milionů. Středočeský region hradí i poplatky v lékárnách. Původně je však proplácel jen zákazníkům krajských lékáren a porušoval tak hospodářskou soutěž. Kvůli tomu se dostal do sporu se skupinou Penta Investments, respektive její společností Česká lékárna, která provozuje síť Dr. Max. Soud definitivně skončil letos v únoru vítězstvím Penty. Původně se zdálo, že skupina zažaluje i ostatní hejtmanství dohromady o více než 100 milionů.

Další spor vedený u Nejvyššího správního soudu vyhrála pojišťovna Metal-Aliance. Ta napadla kladenskou nemocnici v péči rovněž Středočeského kraje. Za to, že nevybírala zákonem stanovené poplatky, dostala od soudu pokutu.