Seriál E15: V Plzni má Chovanec v Pospíšilovi zdatného soupeře

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: profimedia.cz

Do krajských voleb zbývá dva a půl měsíce. V seriálu E15 vám představíme hlavní témata, s nimiž chtějí zaútočit na vítězství dvě největší strany – ČSSD, která obhajuje posty hejtmanů, a ODS, která se hodlá v regionech rehabilitovat. Postupně navštívíme jednotlivé kraje a podíváme se, jak tu odpovědní hospodáři vládli a v jakém stavu kraj zanechávají svým nástupcům.

Donedávna jasný favorit krajských voleb na Plzeňsku, u veřejnosti oblíbený hejtman Milan Chovanec (ČSSD), bude muset o vítězství bojovat víc, než si myslel. Jeho vyzývatelem se stal bývalý šéf rezortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), vůbec první polistopadový politik, kvůli jehož nedávnému odvolání z vlády lidé demonstrovali na náměstích.

V boxerském žargonu půjde o duel těžké váhy proti lehké střední. Co do postavy nepřehlédnutelný stínový ministr dopravy, pragmatický ekonom, který se netají svými místy až pravicovými názory, se utká s o poznání subtilnějším intelektuálem, jenž tíhne ke společenskému a kulturnímu povznesení západočeské metropole. O potřebách a problémech kraje Pospíšil podle svých slov zatím úplně všechny detaily nezná. Slibuje však, že svého soka brzy dožene.

Kampaň odstartovaly dluhy

Jako první vyrazil do útoku Pospíšil, a přesně podle stranických not. Ty ukládají modrým kandidátům kritizovat své protivníky především za dluhy, do nichž kraje pod jejich vedením zabředly. Jedinou výjimkou je Plzeňsko.

„Když občanští demokraté před čtyřmi lety odcházeli z krajské rady, předávali kraj s rezervou více než jedné miliardy korun. Tento polštář je ale pryč, protože socialisté díky němu dotovali své skrytě deficitní rozpočty. Bohužel už nyní se ukazuje, že letošní rozpočet bude velmi schodkový,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Pospíšil. Deficit podle něj dosáhne až 500 milionů, protože rada prý převedla mnoho loňských faktur do tohoto roku.

Krajské volby

Chovanec to vidí jinak. Onen miliardový polštář byla podle něj vázaná investice na modernizaci klatovské nemocnice, která navíc spolkla ještě 200 milionů. Možnost, že by letos hrozily mimořádné stamilionové výdaje, rozhodně odmítl. „Pan Pospíšil na sebe chce upoutat mediální pozornost za každou cenu. Na jedné straně mne mrzí, že zahajuje svůj předvolební boj tímto nepravdivým a ryze účelovým tvrzením. Na druhé straně to jen dokládá jeho odtržení a neznalost regionální problematiky, které se nikdy aktivně neúčastnil a nikdy nebyla ani cílem jeho zájmů a snah,“ vrátil úder hejtman. Zda bude letošní hospodaření schodkové, se lidé do voleb nedozví. Tvrdá čísla zveřejňuje ministerstvo financí vždy až v únoru dalšího roku.

Plzeňský krajPlzeňský kraj | E15

Na silnice chybí 15 miliard

Velkým tématem bude podobně jako v ostatních regionech stav silnic. Na Plzeňsku je zanedbanost krajských komunikací včetně mostů vyčíslena na 15 miliard korun. V rámci rozpočtového určení daní však kraj dostává jen 3,4 miliardy.

„Naším jednoznačným cílem je zvýšit investice do rekonstrukce dopravní infrastruktury. V době, kdy kraj spravovala ODS, se ročně investovalo 400 až 500 milionů. V posledních čtyřech letech ale tato částka výrazně poklesla. Pokud se objem výrazně sníží pod půl miliardy, vnitřní zadluženost silnic bude dramaticky růst,“ konstatoval Pospíšil.

Podle Chovance je jediným možným řešením parametrická změna rozpočtového určení daní. ČSSD rovněž před časem neúspěšně navrhovala, aby kraje dostávaly několik málo procent ze spotřební daně na paliva a maziva. „Pokud stát není schopen změnit financování krajů, ať je raději zruší a platí všechno sám,“ nabízí radikální řešení lídr sociální demokracie.

Úspory ve zdravotnictví, dotace pro školy

Pod vedením Chovance krajská rada centralizovala nákupy energií či služeb mobilních operátorů. A také veřejné stavební zakázky, kde bylo Plzeňsko vyhodnoceno jako nejméně korupční kraj. „Pomocí centralizace jsme ušetřili stovky milionů a týká se to i zdravotnictví,“ vypočítává úspěchy hejtman.

Krajská zdravotnická zařízení byla sloučena do holdingu, což umožnilo lepší kontrolu jejich hospodaření. „Jedna nemocnice kupovala rohlíky za dvě koruny 80 haléřů, když vedle v supermarketu stály 90 haléřů. Když to takhle bylo s rohlíky, lze si udělat představu o tom, jak se utrácelo za jiné věci,“ dává příklad Chovanec.

Pospíšil se ke zdravotnictví příliš nevyjadřuje, svojí parketu vidí spíš ve školství. „Kraj musí dále podporovat Západočeskou univerzitu. Už více než před pěti lety byl zahájen projekt stipendií talentovaných studentů. Ten by se měl rozvíjet. Kvalitní univerzita je pro rozvoj celého regionu nesmírně důležitá,“ říká.

Co se týče podpory základního školství, začal by jako hejtman znovu dotovat obce, které se rozhodnou rekonstruovat své školy. To podle Pospíšila ODS dělala až do roku 2008, pak prý socialisté dotace stoply.

Spor o Západočeskou galerii

Dalším tématem kampaně bude sídlo Západočeské galerie, o němž se nyní v Plzni hodně diskutuje. Vedení kraje jedná o možnosti postavit galerijní budovu vedle plánovaného obchodního centra Corso Americká. Toto úsporné řešení za 200 až 300 milionů korun by však instituci neposkytlo kompletní zázemí. Pospíšil by dal přednost původnímu projektu budovy U Zvonu za více než 500 milionů, na který však kraj nezískal dotace.

„Jde o jeden z nesplněných slibů sociální demokracie. Plzeň si zaslouží plnohodnotnou galerii jako instituci i jako budovu, která bude architektonickou dominantou města. To je téma, které chci znovu oživit,“ říká kandidát na hejtmana. Jeho sok uznává, že úsporný návrh nepředstavuje tak kvalitní řešení. Na druhé straně by podle něj západočeská metropole měla už v roce 2015 své vlastní výstavní prostory.

Kdo všechno je ve hře

Plzeňský krajPlzeňský kraj

Volební štáb ODS usoudil, že kauza Davida Ratha natolik devastuje volební preference ČSSD, že by byla škoda ji proti svému soupeři nevyužít také na Plzeňsku. Lídr modrých Jiří Pospíšil už na desítkách billboardů slibuje, že boj s korupcí nevzdává a bude v něm pokračovat. Když exministr spravedlnosti před měsícem vystřídal v čele kandidátky bývalou plzeňskou primátorku Marcelu Krejsovou, jeho soupeř, hejtman Milan Chovanec (ČSSD), připustil, že volební výsledek může být těsný.

„Pospíšil je bezesporu silnější kandidát než paní Krejsová. Na druhé straně byl členem vlády, která krajům nepřála,“ řekl. S politickým rozložením sil v kraji, kterému menšinově vládne sociální demokracie s podporou komunistů, by vedle ODS ráda zamíchala také TOP 09. I její představitelé považují nástup Pospíšila za politicky prozíravý. Strana možná lituje, že odmítla nabídku občanských demokratů, aby s nimi v některých regionech sestavila společné kandidátky. TOP 09 jde do klání se Starosty, do voleb ji vede starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

O návrat do krajské rady se pokouší lidovci. Už si toho všimli cestující v hale plzeňského hlavního nádraží, kde na ně z obřího plakátu shlíží lídr Koalice pro Plzeňský kraj Petr Náhlík. Vedle KDU-ČSL tvoří uskupení Strana soukromníků a Nestraníci. Bez šancí není ani Strana práv občanů – zemanovci, která přetáhla ČSSD senátorku Jiřinu Rippelovou ze Sušice. Zelení oznámili, že si za volebního lídra vybrali divadelníka a vysokoškolského učitele Romana Černíka, což by jim mohlo pomoci, protože se jedná o poměrně známou osobnost především v oblasti kultury. Zájem utkat se o post hejtmana ohlásil i nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta z Věcí veřejných. Strana však zatím plzeňskou kandidátku nesestavila.

Nejlepší kraj pro život

Podle výsledků červencového výzkumu Místo pro život se nejlépe žije lidem na Plzeňsku. O vítězi rozhodla statistická data a 14 odborníků z různých sfér. Prvenství kraji zajistilo například dobré dálniční propojení Plzně se západní Evropou, které přivedlo do regionu i v období hospodářského zpomalení nové investice, a to dokonce dvakrát vyšší, než je celorepublikový průměr. Samotní obyvatelé považují za klíčové investice do kvalitní zdravotní péče a podmínky pro vzdělávání. Na druhém místě v prvním ročníku výzkumu skončil Královéhradecký kraj, třetí příčku obsadilo hlavní město Praha.