Šibenice k demokracii nepatří. Chovanec chce vyšetřit policejní zásah

Pražská demonstrace proti islámu a migrantům

Pražská demonstrace proti islámu a migrantům Zdroj: ctk

Pražská demonstrace proti islámu a migrantům
Pražská demonstrace proti islámu a migrantům
2
Fotogalerie
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požaduje od policie vyšetření zásahu na středeční demonstraci proti imigraci na pražském Václavském náměstí, kterou svolala Národní demokracie Adama B. Bartoše. Vlnu kritiky vyvolalo především to, že policisté nezasáhli, i když někteří z účastníků nesli v rukou makety šibenic. „Již v průběhu zásahu jsem se spojil s policií a požadoval po ní důsledné vyšetření zásahu a případné vyvození personálních postihů,“ uvedl ministr na svém Twitteru.

„Šibenice k demokracii nepatří, to si musí uvědomit i policie jako orgán demokratického státu,“ dodal Chovanec. Policie naopak zasáhla proti skupině aktivistů, kteří se postavili proti pochodu. S tím nesouhlasí například senátor Václav Láska (SZ). “Jako senátor se budu ministra vnitra dotazovat, zda je opravdu v pořádku, aby policie zajišťovala volný průchod demonstrantům, kteří jiným vyhrožují explicitně a veřejně smrtí,” uvedl.

„Pokládám za absurdní a zvláštní situaci, že policie zasahuje vůči demonstrantům, kteří blokují cestu silně zfanatizovanému průvodu s šibenicemi v rukou, aniž by ji jakkoliv zajímaly právě tyto šibenice a to, co je s nimi spojeno,“ řekl iDnes Sobotka. Nad metodikou policejního postupu je podle něj potřeba se zamyslet v kontextu platného shromažďovacího práva. „Policie musí zůstat neutrální, ale nemůže tolerovat rasistické útoky či vyhrožování násilím,“ uvedl premiér.

Mezi aktivisty, které policie zadržela, byl i Ondřej Slačálek. „Opakovaně jsme upozorňovali zástupce policie i města, že někteří účastníci demonstrace nesou šibenice a zaznívají od nich otevřené výhružky smrtí. Ti na to ale nereagovali,“ popsal pro E15. „Celá událost je o to vážnější, že se odehrává v atmosféře agrese a nenávisti, kdy výhružky dostávají i třeba neziskové organizace pomáhající migrantům. Budeme si proto na postup police, která nezasáhla proti demonstrantům nesoucím šibenice, stěžovat,“ uvedl.

Nenávistné projevy odsoudil i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Z principu odmítám extremismus. Islámský, protiislámský i jakýkoli jiný. Hrozby násilím do demokratické společnosti nepatří,“ sdělil E15.

Chování některých účastníků demonstrace bylo za hranou jednání v demokratickém státě i podle senátorky Elišky Wagnerové (SZ): „Nošení šibenic s výzvami proti EU a proti imigrantům vskutku překračují meze svobody politického projevu v demokracii. Včerejší akci by mělo věnovat pozornost i státní zastupitelství, neboť někteří účastníci demonstrace se možná mohli dopustit podněcování k násilné trestné činnosti proti skupině osob - imigrantům a některým politikům“.

Kritika organizací

Ke kritice nenávistné atmosféry demonstrace se připojila i organizace Člověk v tísni: „Šibenice jsou stejně jako výzvy k povolání armády hodně za hranou. Podíl na téhle vypjaté atmosféře nesou někteří politici a média i neaktivní část občanské společnosti,“ uvedl vedoucí mediálního oddělení Tomáš Urban. „Snad to pro část politiků bude fungovat jako varování a povede je to k věcnějšímu a lidsky přijatelnějšímu přístupu,“ doplnil.

Policejním zásahem se zabývá odbor vnitřní kontroly, který prověřuje postup policistů a dokumentační materiály. Z dosavadních informací nevyplývá, že by některý ze zasahujících policistů pochybil, uvedl pro ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Martin Čaban: Vláda v debatě o uprchlících selhává

Migranti jsou ochotní riskovat cokoli za lepší život v Evropě