Singer: Záporné úroky centrální banku nespasí

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Záporné úrokové sazby nejsou z hlediska podpory poptávky pro centrální banky žádnou spásou. Ve svém blogu věnovanému jarnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu to uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Navíc záporné sazby byly podle guvernéra využity v příliš mnoha podobách, aby bylo možné vyvodit nějaký dostatečně robustní obecný závěr ohledně jejich efektu.

„Dohromady si pak z debat, kterých jsem se na dané téma zúčastnil, odnáším, že záporné úrokové sazby nejsou z hlediska podpory poptávky pro centrální banky žádnou spásou,“ uvedl na blogu guvernér. Navíc v některých zemích podle něj představují hrozbu pro finanční stabilitu.

Celkově na jednání MMF podle Singera panovala shoda, že masivní uvolnění měnové politiky většiny vyspělých ekonomik provedené i s využitím nestandardních nástrojů zabránilo ekonomické depresi. „Současně je ovšem zjevné, že měnová politika sama o sobě může těžko zajistit návrat světové ekonomiky na dlouhodobou trajektorii růstu. Úkolem měnové politiky koneckonců není ovlivňovat dlouhodobé ekonomické trendy, ale pouze tlumit výkyvy ekonomického cyklu,“ uvedl Singer.

Posílování koruny zatím nehrozí

Již během diskuse Bankovní rady České národní banky na konci března převažoval názor, že záporné sazby nejsou vhodným nástrojem k uvolňování měnových podmínek, a tedy k přímému ovlivňování inflace.

Zároveň ale podle záznamu z jednání opakovaně zaznělo, že záporné sazby mohou představovat užitečný nástroj v případě, že dojde k tlakům na posílení koruny kvůli rozdílným úrokovým sazbám v Česku a eurozóně. „Bylo však řečeno, že podobné tlaky zatím nejsou pozorovány a že ani při jejich případné realizaci nebudou záporné sazby aplikovány automaticky,“ uvádí záznam.