Skandál s placenými experimenty připravil Sykovou o důvěru i funkci

Senátorka Eva Syková

Senátorka Eva Syková Zdroj: Martin Vlcek, Kancelar Senatu

Vybírání poplatků od těžce nemocných pacientů za účast na experimentu bude stát vědkyni, senátorku a poradkyni premiéra Evu Sykovou některé funkce.

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš odvolal vědkyni a senátorku Evu Sykovou z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR. Zdůvodnil to tím, že kauzou léčby kmenovými buňkami poškodila dobré jméno akademie i samotného ústavu. Odvolání Sykové ale není definitivní, projedná je rada ústavu Sykové a popřípadě dozorčí rada akademie.

Česká televize a týdeník Respekt přinesly v minulých dnech reportáže, jak si pacienti s amyotrofickou laterální sklerózou platí u Sykové experimentální léčbu kmenovými buňkami. Zákon přitom stanoví, že zařazení pacienta do klinické studie nesmí být podmíněno úhradou. Pacienti u Sykové podle reportáží platili 150 tisíc korun za jednu aplikaci.

Ústav experimentální medicíny popírá, že by klienti za účast ve studii museli platit. „Zdůrazňuji, že jsme vždy byli motivováni pouze soucitem s pacienty,“ uvedla dříve Syková. Ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), aby vláda odvolala Sykovou z pozice první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Za jednu aplikaci kmenových buněk platili těžce nemocní pacienti podle médií 150 tisíc korun.

Vědkyně je také poradkyní premiéra. Na problém s postupy Sykové upozorňovala média, odborníci a zástupci pacientů delší dobu. Prošetření sliboval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už v září 2014. Odvolání profesorky z čela ústavu není pro pacienty významná satisfakce, míní předsedkyně pacientské Koalice pro zdraví Jana Petrenko.

„Kdyby všichni dostali bez dlouhých soudů svých 150 tisíc zpátky, myslím, že by je uměli lépe využít,“ uvedla Petrenko. Podle ní je vybírání peněz od těžce nemocných za neověřenou léčbu kmenovými buňkami to nejhorší vydírání v českém zdravotnictví. „Těžko si představit nemorálnější počínání,“ soudí Petrenko.

Pochybnosti kolem placení za účast na experimentu Sykové probíral už v listopadu 2014 seminář v Poslanecké sněmovně, informace dostaly ministerstvo zdravotnictví i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ústav studii prověřoval a na pochybení nepřišel.