Skončí stravenky a superhrubá mzda? Vláda schválila daňovou reformu

Stravenky

Stravenky Zdroj: E15

Navzdory tomu, že ministři TOP 09 včetně šéfa rezortu financí Miroslava Kalouska na dnešní jednání vlády nepřišli, schválilo devět jejich přítomných kolegů daňovou reformu. Ta mimo jiné počítá zrušením řady výjimek, například daňového zvýhodnění stravenek. Toto opatření přitom vedle odborů, zaměstnavatelů a levicových stran ostře napadaly také koaliční Věci veřejné. Ty sice na vládě návrh podpořily, ve sněmovně prý pro něj ale hlasovat nebudou.

Místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake odůvodnila postoj strany na vládě snahou co nejdříve přijmout zdanění hazardu tak, aby příslušné změny mohly začít platit už příští rok. Šéf klubu VV Vít Bárta následně ale řekl, že poslanci strany ve sněmovně ruku pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek nezvednou.

Potvrdil tak slova Peake, že se nejmenší koaliční partner pokusí nalézt proti opatření ve sněmovně podporu u opozice. Tomuto opatření ovšem není nakloněna ani část ODS, část ministrů se dnes při projednávání tohoto bodu údajně zdržela hlasování. Až na zdanění loterií mají změny navrhované v daňové reformě vstoupit v platnost v roce 2013.

Mnohem více než VV může být spokojen ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Ten se v úterý s Kalouskem dohodl, že z reformy vypadne návrh na zrušení daňového zvýhodnění investičních pobídek. To byla také jediná podstatná změna, na níž se dnes všichni ministři shodli. „S ministrem financí jsme se dohodli na tom, že pokud bude zachována celková systémovost a logičnost změn zákona o dani z příjmu, je připraven akceptovat zachování institutu slev na dani pro systém investičních pobídek,“ řekl Kocourek.

Reforma rovněž počítá se zrušením superhrubé mzdy. Daň z příjmu by se tedy napříště platila z hrubé mzdy jako v minulosti. Místo 15ti procent ze superhrubé mzdy by zaměstnanci odváděli 19 prozent z hrubé mzdy

Místo zdravotního a sociálního pojištění by firmy v případě schválení daňové reformy za své zaměstnance odváděly daň z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Zaměstnancům mají o 2 procenta stoupnout odvody na zdravotní pojištění.

Jedním z klíčových návrhů reformy je vytvoření jednoho inkasního místa. Zástupci zaměstnavatelů rovněž uvítali zrušení srážkové daně z dividend a především zachování investičních pobídek. „V druhé části daňové reformy je pro nás zásadní jednotné inkasní místo, které dává šanci na zjednodušení podnikatelského prostředí, placení daní, poplatků a pojistného. To si myslím, že je velmi dobrá věc a doufám, že to bude i racionálně finančně zhodnoceno,“ řekl předseda Svazu průmyslu a obchodu ČR Jaroslav Hanák.

„Jsem velice rád, že naše nejdůležitější věc, a to jsou investiční pobídky, zůstanou zachovány. Pro konkurenceschopnost Česka jsou naprosto zásadní věcí,“ dodal Hanák. Co se týče stravenek vyjádřil podobně jako VV naději, že „je tady ještě Poslanecká sněmovna a další prostory k jednání“.

Daňová reforma by měla podle původních propočtů ministerstva financí mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Bezdětný zaměstnanec, jehož superhrubá mzda včetně odvodů činí 30 tisíc korun, podle Kalouskova úřadu odvede státu o 279 korun méně. S rostoucí superhrubou mzdou se rozdíl zvyšuje. Pouze bezdětný zaměstnanec se superhrubou mzdou 10 tisíc korun zaplatí více, a to o 51 korun. V případě zaměstnance se dvěma dětmi a manželkou bez příjmů a superhrubou mzdou 30 tisíc korun odvede o zhruba 500 korun méně.

Hlavní změny v rámci reformy daní (původní návrh MF před zasedáním vlády):

- Vytvoření podmínek pro vznik Jednoho inkasního místa a harmonizace daně z příjmů fyzických osob s pojistným na sociální zabezpečení a s pojistným na veřejné zdravotní pojištění Sjednocení sazeb daní z příjmů a daně darovací na 19 procentech. Sjednocení sazeb pojistného na sociální zabezpečení a na veřejné zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných a u zaměstnanců, a to na 6,5 procenta Nahrazení pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění u zaměstnavatelů daní z úhrnu mezd, která zahrne i pojistné na úrazové pojištění Zrušení konceptu superhrubé mzdy. Zrušení některých daňových úlev zrušení řady osvobození od daně z příjmů fyzických osob - u poplatníků daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků bude částečně kompenzováno novou roční slevou, která bude zohledňovat výdaje na dosažení příjmů zrušení daně z dividend Zavedení nulového zdanění subjektů kolektivního investování a důsledného zdanění výplat ze systému. Zavedení povinné elektronické formy u vybraných podání. Sjednocení zdaňovacího období daně z příjmů fyzických osob a pojistných období pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění na roční bázi. Rozšíření uplatnění daňové informační schránky, která bude umožňovat jednoduchou komunikaci se správcem daně, včetně možnosti elektronických podání, která nebudou muset být opatřena elektronickým podpisem. Snížení obratu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty u osob povinných k dani z jednoho milionu korun na 750 tisíc korun.

Nečas: Omluvený byl jen Schwarzenberg, u ostatních je absence neomluvitelná

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se za chování Bátory, kvůli němuž dnes ministři TOP 09 na jednání chyběli, omluvil a později se od jeho chování distancoval, odvolat ho ale odmítá.

„Řádně omluven dnes byl pouze ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který čerpá řádnou dovolenou, u ostatních beru jejich absenci jako neomluvenou, ale také neomluvitelnou,“ říkal po jednání premiér Petr Nečas. „Považuji za nepřijatelné, aby se takto chovali ministři vlády. Nepřítomnost ministra, o jehož návrhu se ve vládě jedná, je za hranicí profesionality,“ narážel Nečas na fakt, že dnes při projednávání daňové reformy chyběl ministr financí Miroslav Kalousek. Spor o subalterního úředníka podle Nečase není odůvodnitelnou záminkou pro nepřítomnost ministrů.

Přítomen dnes nebyl ani ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který odletěl do USA na pohřeb odbojáře Ctirada Mašína.

Stačí devět ministrů

Náměstci zastupují ministry na jednání vlády pravidelně, například v době, kdy jsou jejich šéfové v zahraničí. Členům vlády mohou agendu vysvětlit, nemají ale hlasovací právo. Jednací řád kabinetu říká, že vláda je usnášeníschopná, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jejích členů. U Nečasovy vlády tedy musí být přítomno nejméně devět ministrů, a to dnes je.

Opozice ale opět volá po předčasných volbách. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika nemá Bátora kvůli svým údajně pravicově extrémním názorům na ministerstvu co dělat, jde ale o malichernost. Vláda se podle něho stále více zabývá jen sama sebou. „Nezbývá než znovu zopakovat, že tuto situaci mohou rozetnout jen nové volby,“ uvedl Kováčik.

Ladislav Minčič, náměstek ministra financí Miroslava Kalouska na jednání vládyLadislav Minčič, náměstek ministra financí Miroslava Kalouska na jednání vlády|ctk/Zbynek Stanislav

Nečas čeká na Schwarzenbergův návrat z dovolené

Jak dlouho bude koaliční kabinet zasedat v omezeném režimu, není jasné. Premiér chce o postoji TOP 09 jednat se Schwarzenbergem po jeho návratu z dovolené, tedy po neděli. Jeho ODS v úterý koaliční partnery vyzvala, aby s kauzou dále nehazardovali. „Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli nepřístojnému chování subalterního úředníka byla v takovémto okamžiku zpochybňována existence této vlády,“ uvedlo vedení ODS. Připomnělo, že kabinet chystá návrh rozpočtu na příští rok a je před schvalováním klíčových reforem.

Bátora, předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., v minulých týdnech ostře kritizoval například amerického velvyslance v Praze za jeho podporu pražskému pochodu homosexuálů. Jeho oponentům ale vadí i Bátorova minulost spojená s uskupeními české krajní pravice. Kontroverzní úředník má nicméně podporu Hradu.