Škrty potápí ekonomiku

Moderní továrna koncernu Volkswagen

Moderní továrna koncernu Volkswagen Zdroj: Profimedia.cz

Výkon české ekonomiky skončil v prvním čtvrtletí podobně špatně jako v Maďarsku či Itálii. Země je nyní mezi nejhoršími v Evropské unii. HDP poklesl meziročně i mezikvartálně o jedno procento, což všem vyrazilo dech – čekal se mírný růst. Okolní země přitom vykázaly vzestup, německá ekonomika například vzrostla o 0,5 procenta. Odhad zveřejnil Český statistický úřad, zatím není známa struktura výkonu.

Jasné je, že za propad mohou domácí úspory, roste totiž jen vývoz. „Lze usuzovat na negativní vliv domácí poptávky, který částečně kompenzuje rostoucí přebytek zahraničního obchodu. Šetří domácnosti i vláda. Domácnosti kvůli poklesu reálných mezd, vláda kvůli nutnosti snižovat rozpočtový deficit,“ uvedl David Marek z Patria Finance. Situaci podle něj zachraňuje lepší výkon hlavních obchodních partnerů Česka, což pomáhá vývozu.

Hlavní architekt škrtů, ministr financí Miroslav Kalousek, se k propadu příliš vyjadřovat nechtěl. „Byl bych velmi zdrženlivý po prvním čtvrtletí. Za prvé je tam několik objektivních důvodů, s nimiž bylo nutné počítat, za druhé bych polemizoval s metodikou očištění, kterou použil ČSÚ. Ta čísla nezpochybňuji, ale odmítám je brát stoprocentně vážně. Myslím, že jasněji budeme mít v polovině roku,“ řekl včera v Bruselu.

ČSÚ zpřesní čísla o vývoji HDP v červnu, nyní jde o předběžný odhad. Pokud by takovýto vývoj pokračoval, kabinet může začít kreslit nový rozpočet.

Škrty sráží českou ekonomiku na chvost EU

Vláda v rámci úsporných opatření výrazně srazila investice, domácnosti začaly šetřit. Stát přistupuje k razantním úsporám i přesto, že celková zadluženost je v Česku jedna z nejnižších v EU.

Kabinet podle premiéra Nečase počítá s tím, že během roku navrhne opatření, která by povzbudila ekonomický růst. „Jakákoliv prorůstová agenda nicméně musí být fiskálně střídmá. V žádném případě nelze počítat s nějakým naléváním veřejných finančních prostředků a s umělým navyšováním ekonomického růstu, řekl Nečas. Podle předsedy vlády musí být dlouhodobý růst založen na zdravých veřejných financích.

Podobně hovoří i ministr financí. „Česká vláda se zabývá materiálem prorůstových impulzů, rád bych ale řekl, že dnes se stává nesmírně populární věta, která zní – k prosperitě se nelze proškrtat. S tím souhlasím, je to hezká věta, ale pak musí někdo říci, jaké prorůstové impulzy jsou skutečně efektivní a hlavně kde na tu investici vezmeme. To je otázka, jíž se teď vláda zabývá,“ řekl E15 Kalousek.

Míra růstu HDP v prvním čtvrtletí 2012Míra růstu HDP v prvním čtvrtletí 2012 | Eurostat

Ekonomiky EU i eurozóny v prvních třech měsících letošního roku podle Eurostatu mezičtvrtletně stagnovaly. V eurozóně hrubý domácí produkt stagnoval i v meziročním srovnání. V EU meziročně vzrostl o 0,1 procenta.
Mezi státy EU panují velké rozdíly. Zatímco pro Finsko uvedl eurostat mezičtvrtletní zvýšení HDP o 1,3 procenta a pro Lotyšsko o 1,1 procenta, tak v Maďarsku činil propad ekonomiky 1,3 procenta a v Česku jedno procento. Ekonomika sousedního Slovenska, jež je po Německu hlavním obchodním partnerem, vzrostla o 0,8 procenta mezičtvrtletně a o 3,2 procenta meziročně.