Slováci kvůli Ukrajině posílili hranice, Češi hlídají ilegální migranty

Policie od rána kontroluje vozy mířící do Ostravy

Policie od rána kontroluje vozy mířící do Ostravy Zdroj: ctk

Napětí na Ukrajině se projevuje i za hranicemi této země. Slovenská policie rozmístila v pohraničí těžkooděnce a Češi začali častěji kontrolovat ukrajinská povolení k pobytu. Důvodem je stoupající počet pokusů o nelegální migraci občanů z Ukrajiny směrem na západ.

V Česku jde zejména o případy, ve kterých se ukrajinští občané na území země dostali legálně, ale vypršela jim povolení k pobytu. Zpět na Ukrajinu, kterou trápí nepokoje na pokraji občanské války, se jim nechce.

„Občané Ukrajiny se sice ve statistikách nelegálních pobytů objevují dlouhodobě na prvním místě, nicméně v drtivé většině se nejedná o běžence, ale o osoby, které legálně vstoupí na území České republiky a poté překročí povolenou dobu pobytu,“ říká Břetislav Oliva, mluvčí Ministerstva vnitra České republiky.

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo v Česku zjištěno 217 případů nelegálního pobytu ukrajinských občanů. Jen dvě ze zadržených osob mají status běženců. Zbytek jsou Ukrajinci, kterým vypršelo povolení k pobytu, ale přesto území České republiky neopustili. Vloni bylo za stejné období zadrženo o 42 migrantů z Ukrajiny méně.

Kontroly pobytů

Podle Břetislava Olivy probíhají hraniční kontroly na vnější schengenské hranici, což jsou v případě Česka pouze mezinárodní letiště. Opatřením, kterým stát hlídá vývoj ilegální migrace z Ukrajiny je zejména pobytová kontrola cizinecké policie. „Při jejich provádění se policisté nejvíce zaměřují na kontrolu ubytovacích zařízení, kontroly probíhají rovněž v oblasti zaměstnávání cizinců,“ uvádí Oliva. Jde zejména o kontroly ve firmách celoročně zaměstnávajících cizince, pohostinské zařízení, tržnice, kasina a herny.

Ministerstvo vnitra zároveň připravuje speciální plán jak udržet kontrolu nad situací v případě, že se boje na východě vyhrotí a rapidněji přibude množství běženců. Detaily plánu zatím kvůli citlivosti tématu neprozradilo.

První konflikty na Slovensku

Mnohem napjatější situace je na Slovensku. Tam již policisté zaznamenali výraznější pohyb migrantů i agresi mafie. „Skupiny převaděčů začínají chodit po zuby ozbrojené. Je velký předpoklad, že zákrok proti převaděčům bude mimořádně nebezpečný a nemůžeme vyloučit ozbrojený střet mezi policií a ozbrojenými převaděčskými skupinami,“ řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Reagoval tak na páteční událost, kdy celní kontrola na slovenský straně hranice zadržela převaděče s pistolí.

Pro slovenské celníky začíná nejtěžší období za posledních několik let. Příchod jara znamená začátek převaděčské sezóny a eskalující napětí poptávku po imigraci na západ zvyšuje. Slováci proto v pohraničí rozmístili speciální termovizi a posílili počty speciálních jednotek těžkooděnců. Maskované složky monitorují pohyb osob třeba v lesích.