Smlouvu na letadla CASA nelze vypovědět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Předražený nákup letadel CASA neskončí vypovězením smlouvy Omnipolu. Ze závěrů právní analýzy kanceláře White & Case, kterou ministerstvo obrany v uplynulých dnech obdrželo, vyplývá, že úřadu Alexandra Vondry (ODS) nezbývá, než se zbrojařskou firmou dál jednat o odstranění závad.

„Zajímalo nás především, zda lze celý kontrakt zrušit. Z posudku je ale zřejmé, že by to bylo nesmírně složité. Soudní spory by se vlekly donekonečna. Vypovědět smlouvu je téměř nereálné,“ uvedl pod podmínkou anonymity dobře informovaný úředník blízký sekci vyzbrojování ministerstva.

Oficiálně zatím nikdo nechce závěry analýzy nijak komentovat, protože by to prý mohlo ovlivnit jednání s Omnipolem. „Ten úplný deadline, ke kterému bychom měli převzít letadla v pořádku a kdy by měly být dokončeny vojskové zkoušky, je konec listopadu,“ řekl v pondělí rádiu Impuls Vondra.

Podle informací deníku E15 firma na začátku týdne odmítla reklamaci softwarového vybavení. Kvůli jeho závadám měl přitom v únoru jeden ze strojů problémy s avionikou. Za letu se propadl o několik desítek metrů. Obchodník se zbraněmi se pouze zavázal, že software přeinstaluje na jinou verzi.

Vedle softwarového vybavení není armáda spokojena také s tím, jak funguje takzvaný systém pasivní ochrany, který v případě ohrožení vystřeluje klamné cíle. Bez něj přitom není možné poslat letadla do Afghánistánu, kde hrozí útoky naváděnými raketovými střelami.

Teprve až Omnipol jasně deklaruje, že dodrží podmínky smlouvy a odstraní závady jak softwaru, tak pasivní ochrany, je ministerstvo připraveno zahájit vojskové neboli uživatelské zkoušky. Pokud firma těmto požadavkům vyhoví, testy mohou začít ještě tento měsíc a skončit v listopadu. Problémy provázejí stroje už přes půl roku. Státu došla trpělivost na začátku srpna, kdy vůči obchodníkovi se zbraněmi začal kvůli průtahům uplatňovat sankce.

Omnipol za tři letouny CASA inkasoval 3,6 miliardy korun, čtvrtý vyměnil za pět bitevníků L-159. Dodatečně si pak ministerstvo objednalo servisní podporu – ovšem jen na čtyři roky – za další miliardu. A bývalý šéf rezortu Martin Barták ještě nakoupil systém pasivní ochrany za 150 milionů. V porovnání s cizinou stála tato letadla českou armádu dvojnásobně více.

Rekordní tržby Omnipolu

Největší tuzemský obchodník s vojenskou a leteckou technikou Omnipol loni hlavně díky dovozu čtyř letadel CASA C-295 takřka zšestinásobil tržby na rekordních 4,85 miliardy korun. O rok dřív utržil 873 milionů. Zisk firmy ale klesl z 32 milionů v roce 2009 na loňských 23,5 milionu. Dovoz do Česka loni tvořil 76 procent obratu Omnipolu, tedy 3,68 miliardy. Vývoz obnášel 1,1 miliardy.