Smlouvy pojišťoven s lékaři budou možná účinné až zveřejněním

Krajské sídlo VZP

Krajské sídlo VZP Zdroj: CTK/Sojka Libor

Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi by mohly být účinné až se zveřejněním a měly by být výhradně na dobu neurčitou. Větší pravomoci ve zdravotnictví by mohlo získat ministerstvo financí. Vyplývá to z pozměňovacích návrhů, které podali členové sněmovního zdravotnického k vládní novele, jež má zdravotnictví zprůhlednit. Sešly se jich na dvě desítky. Výbor dnes projednávání předlohy stejně jako před dvěma týdny odročil.

Vládní novela ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) povinné zveřejňování smluv rovněž předpokládá, nepodmiňuje tím ale jejich účinnost. Za nezveřejnění dohody ministerstvo navrhuje až desetimilionový postih. S podmíněním účinnosti smlouvy zveřejněním, což už dřív prosazoval lidovec Ludvík Hovorka, přišel předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Chce rovněž, aby ministerstvo financí mohlo nominovat své zástupce do správních rad zaměstnaneckých pojišťoven, aby posuzovalo v určitých případech jejich solventnost a aby posuzovalo spolu s ministerstvem zdravotnictví žádosti o sloučení. Podle jiného návrhu Jiřího Štětiny (Úsvit) by navíc finance stanovovaly hodnotu bodu výkonu lékaře, pokud zkrachuje dohodovací řízení.

Cílem prý není snížení role MZd

Ministrem financí je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který vedl s Němečkem ostré spory. „Nerozumím tomu, proč je posilována role ministerstva financí,“ podotkl Němeček. Logiku takový postup podle něho nemá. Ministr v nadsázce podotkl, že by tedy mohl převést pod finance třeba taky vzdělávání lékařů nebo tvorbu úhrad podle diagnóz. Vyzula zdůraznil, že cílem není snížení role Němečkova úřadu. Finance by se ale chtěly na některých záležitostech jako správce veřejných peněz podílet. „Chtěly by být partnerem pro ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Vyzula.

Další pozměňovací návrhy jinak než vládní předloha upravují například střety zájmů ředitelů zdravotních pojišťoven a členů jejich správních rad. Vyzula a Hovorka taky navrhují nechat rezervní fondy pojišťoven v současné výši, podle vládního návrhu by se mohly snížit na polovinu. Němeček s tím nesouhlasí. „Rezervní fond, kdy peníze stačí na tři nebo čtyři dny péče, je zbytečný,“ soudí.

Úpravu pravidel navrhl Heger

Úpravu pravidel pro zařazování nových lékařských výkonů do úhradové vyhlášky a pravidel pro výpočet bodové hodnoty výkonu navrhl exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09 a Starostové). Několik poslankyň zase žádá, aby lidé nad 65 věku měli plošně hrazené očkování pro pneumokokům, a David Kasal (ANO) chce vedle smluv na dobu neurčitou zakotvit do zákona o veřejném zdravotním pojištění taky vzácná onemocnění. Vyzula navrhuje umožnit pacientům změnu zdravotní pojišťovny ve dvou termínech za rok místo nynějšího jednoho a Hovorka vypustit pasáž o zrušení zajišťovacího fondu pojišťoven, z něhož by měly jít peníze na péči při případné likvidaci některé zdravotní pojišťovny.

Vládní norma zakáže pojišťovnám pod až pětimilionovou sankcí nábory pojištěnců přes jiné firmy. Pojišťovny taky budou muset dávat ministerstvům zdravotnictví a financí data, která poslouží hlavně k vytváření cen. Navrhované změny zákonů o zdravotním pojištění a o pojišťovnách jsou součástí Němečkova plánu, který v minulosti přijala vláda. Má zprůhlednit finanční toky, jak to žádá Babiš. Resort spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun, pojišťovny dávají na úhradu péče přes 220 miliard korun ročně.

Průlomové rozhodnutí: Pojišťovny budou zveřejňovat smlouvy i s dodatky