Smrt abstinentům a vegetariánům! Zeman opět perlil

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

„Člověk, který nikdy nenavštívil vinný sklípek a neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem,“ řekl při dnešním oceňování vinařů v soutěži Salon vín český prezident Miloš Zeman. Víno se podle něj vyrábí srdcem. Pokud tomu tak není, vznikne "druhák", který se prodá Pražanům. Při společném fotografování poté evidentně dobře naladěný Zeman v přípitku prohlásil: „Smrt abstinentům a vegetariánům!“

Zeman dnes na Pražském hradě předal plakety vinařům, kteří uspěli v soutěži Salon vín. Označil ji za nejnáročnější v Česku.

„Původně zahrnovala 1600 vzorků, v druhém kole, jak jsem byl informován, postoupilo 700 vzorků a degustátoři, kterým se u vás odborně říká sommelieři, měli co dělat, aby ve finále rozlišili jeden vzorek od druhého,“ poznamenal Zeman při proslovu k vinařům.

Člověk, který nikdy nenavštívil sklípek, který nikdy neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem

Během něj si posteskl, že mezi přítomnými není žádná žena a vyjádřil přání, že se snad situace časem změní. „Kromě blahopřání bych vám chtěl poděkovat za lásku k nejkrásnějšímu nápoji, který na světě existuje. Jsou věci, které se dají dělat pouze srdcem. A když víno neděláte srdcem, tak vyrobíte druhák, který prodáte Pražákům. A dobře jim tak,“ řekl Zeman.

Při proslovu také vzpomenul na své „časté návštěvy“ moravských sklípků v době, kdy byl penzistou. „Člověk, který nikdy nenavštívil sklípek, který nikdy neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem,“ poznamenal prezident. „Smrt abstinentům a vegetariánům!“ prohlásil pak na závěr Zeman, když se s pozdviženou sklínkou fotografoval se zástupci vítězných vinařství.

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2015 se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni a předloni. V soutěži bylo 1646 moravských a českých vín. Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku se staly Ryzlink rýnský s devíti zastoupeními v Salonu vín a Chardonnay s osmi. Pole jakostního zařazení je v letošním Salonu vín nejvíce vín v pozdním sběru - 48, tedy téměř polovina. Ročníkem s největším zastoupením je ročník 2013 s 67 víny.

Advokát Tomáš Sokol: Je to nadsázka, byť hloupá
Tomáš SokolTomáš Sokol|Jan Rasch, Euro E15E15.cz: Nevztahuje se na aktuální výrok pana prezidenta o smrti abstinentů a vegetariánů například paragraf 355 o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob?

Pokud jde o pana prezidenta, tak se domnívám, že kdyby byl podroben znaleckému zkoumání, tak by pravděpodobně byl shledán trestně neodpovědným z důvodu nepříčetnosti. To, co mi říká většina mých známých lékařů je, že se u pana prezidenta již projevují typické znaky organické poruchy mozku.

Nedomnívám se rovněž, že by bylo potřeba všechny neuvážené a hloupé výroky řešit cestou trestního práva. Nepochybně to bylo míněno v nadsázce, byť hloupé.

V trestním právu navíc platí princip subsidiarity: je to krajní prostředek, není-li možné vyřešit problém cestou nějakého jiného práva. Kdyby někdo cítil, že něco není v pořádku, tak to může být možná na nějaké přestupkové řízení. Myslím si ale, že ani na to ne. Svoboda projevu v tomto případě musí připouštět i výroky, které jsou zneklidňující, zraňující. Nedělal bych z toho žádnou vědu, v tomto případě je to osoba, která podle mě už trestně odpovědná není.

E15.cz: Kdyby toto prohlásil kdokoli jiný, tak by se postupovalo jak? Stále by to byla svoboda projevu?

Svoboda projevu dává prostor pro to říkat věci zraňující, zneklidňující či znepokojující, řekněme i „hloupé“, je na to už i rozhodnutí Evropského soudu. Toto je nadsázka, i kdyby to řekl kdokoliv jiný, tak trestní právo je tu od toho, aby postihovalo delikty, které nejsou řešitelné jinou cestou. A to v tomto případě nepřichází v úvahu. Trestním právem bych se v tomto případě vůbec nezabýval.