Šnajdr ustál pokus o odvolání, rada VZP rozhodne o IZIP za tři týdny

Marek Šnajdr

Marek Šnajdr Zdroj: E15

Pokus členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny z opoziční ČSSD sesadit vlivného občanského demokrata Marka Šnajdra nevyšel, rada o jeho odvolání z čela rady hlasovat nebude. Podle socialistů je to právě Šnajdr, který nese za situaci kolem elektronických zdravotních knížek „přímou politickou odpovědnost“.

Podle informací ČTK hlasovalo pro zařazení tohoto bodu na program jednání sedm členů rady. Celkem jich v tomto orgánu zasedají tři desítky.

Rada měla dnes zároveň od ředitele pojišťovny Pavla Horáka vyslechnout informace o nákupu akcií společnosti IZIP, která pro pojišťovnu elektronické knížky spravuje. O pokračování projektu ale rada rozhodne zřejmě až 21. listopadu, na kdy je svoláno její pravidelné jednání. Politici tak o médii ostře sledované transakci rozhodnou jen tři dny před vypršením lhůty pro definitivní slovo o nákupu akcií.

Návrh na odvolání Šnajdra vznesl poslanec Jiří Koskuba. „Bod byl většinou včetně Věcí veřejných zamítnut,“ konstatoval Koskuba.

Před začátkem jednání správní rady se ještě konalo zasedání jejích členů spolu s členy dozorčí rady. Poslanec Věcí veřejných Radim Vysloužil řekl, že jim šéf VZP Horák předložil zprávu o hospodaření pojišťovny a jednání se neslo „v přátelské atmosféře“. Na nepříjemné dotazy týkající se nákupu akcií společnosti IZIP podle Vysloužila nedošlo.

Správní rada VZP má 30 členů - deset do ní poslala vláda, 20 sněmovna podle zastoupení stran. Sociální demokraté mají šest křesel. Projekt kritizují i komunisté, podle nich by měl Šnajdr vše objasnit. V radě mají tři zástupce. Jejich strana žádá odvolání ředitele pojišťovny. Pochybnosti vyjadřovali i zástupci Věcí veřejných.

Ředitel VZP už dříve řekl, že správní radě navrhne, aby pojišťovna získala všechny akcie a měla nad projektem plnou kontrolu. Za projekt VZP vydala za deset let 1,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.

Systém elektronických zdravotních knížek IZIP na sebe po čase znovu strhl pozornost asi před dvěma týdny, a to kvůli pochybnostem kolem vlastnictví. Spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - převedli své akcie na neznámou švýcarskou firmu eHI eHealth International. Podle Cabrnocha to udělali i zbývající akcionáři.

VZP měla dosud pět procent cenných papírů, nyní pořizuje 46 procent. Zbytek - 49 procent - zůstává švýcarské společnosti.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.