Sobotka: Babiš využívá svých médií k tlaku na ČSSD

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) využívá médií, která vlastní, ke zvyšování tlaku na koaličního partnera. Sobotka tak reagoval na informace o údajně nevýhodné privatizaci OKD, které zveřejnil deník Dnes, jenž Babiš vlastní. Šéfredaktorka deníku Sabina Slonková Sobotkovo tvrzení ostře odmítla. Stejně jako Babiš, podle něhož píše deník negativní informace i o jeho hnutí ANO.

„Je potřeba si uvědomit, v jakých médiích se tato informace objevuje. Jsou to média, která vlastní pan Babiš, který je naším koaličním partnerem a se kterým jsme teď ve sporu ve věci financování zdravotnictví a ve věci prodloužení těžby na Dole Paskov. Čili já myslím, že si to nelze vykládat jinak, než že pan Babiš využívá i tento nástroj k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera,“ řekl Sobotka.

Babiš to odmítl. „Je to absurdní. Pokud čtete Dnes, tak dávají negativní informace i o mně, mluvili o rozpadu ANO,“ řekl Babiš. „Když paní Slonková nastoupila, tak její podmínka byla, abych do toho nezasahoval. Není to tedy možné a je to lež,“ doplnil ministr financí.

Obsah listu podle Slonkové vzniká v redakci a Babiš s ním nemá nic společného. „Případ OKD jsme začali mapovat od ledna letošního roku, kdy vyšly první díly, mimo jiné proto, že Bohuslav Sobotka mířil do premiérského křesla a stejně jako v jiných případech jsme chtěli čtenáři poskytnout komplexní informaci, kdo se stává jejich premiérem, jaké má majetky, jaká slabá místa,“ poznamenala.

OKD podle ní navíc není stará kauza, neboť v lednu policie zahájila výslechy obviněných postav případu. „A to, že by si články o OKD a premiérovi kdokoli objednal, je lež,“ dodala Slonková, která je v čele listu od letošního roku.

Malá domů

Podle čtvrtečního vydání deníku Dnes začala v roce 2005 privatizaci vyšetřovat Evropská komise (EK) kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla prý komise a pak i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu Novota, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy asi 2,5krát více, než byla cena prodejní.

Sobotka si podle Dnes nechal v roce 2006 zpracovat podklady pro EK právě u kupce ostravsko-karvinských dolů, společnosti Karbon Invest, která si na ni najala právní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Sobotka v této kanceláři dříve pracoval a přiznává, že se přátelí s jejím spolumajitelem Radkem Pokorným.

Premiér však trvá na tom, že stát svých 45,88 procenta akcií prodal za tržní cenu. „Budeme nadále hájit program ČSSD a těmito smyšlenými kampaněmi se sociální demokracie nenechá ovlivnit,“ řekl předseda vlády.