Sobotka na Pekingské univerzitě: EU stojí na rozcestí

Sobotka v Pekingu

Sobotka v Pekingu Zdroj: ctk

Český premiér Bohuslav Sobotka se během čtvrtého dne své oficiální cesty v Číně přesunul do Pekingu, kde se setkal s vedením Pekingské univerzity a před zaplněným sálem vystoupil s přednáškou na téma Aktuální výzvy spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou. "Evropská unie dnes stojí na rozcestí," uvedl premiér hned na úvod proslovu, po kterém se setkal i s českými studenty, kteří v Pekingu studují.

„Na jedné straně je sama existence Evropské unie, která zahrnuje dlouhodobou mírovou spolupráci dvaceti osmi rozdílných a samostatných členských států založenou na společných hodnotách, vzájemné solidaritě a respektu. Na druhé straně čelí toto společenství snad nejvážnějším výzvám ve své historii,“ prohlásil Sobotka. „Integrační projekt dnes stojí na pomyslné křižovatce. Buď se my Evropané shodneme, že budeme i nadále pokračovat na cestě sjednocení, neboť se jasně ukazuje, že bez prohloubené spolupráce se v některých klíčových oblastech neobejdeme, nebo se začneme bát sami sebe, zastavíme se a budeme stagnovat,“ dodal.

Český premiér zdůraznil, že témata jako energetika, vnitřní trh Evropské unie, včetně otázek digitalizace, modernizace průmyslu či vědy a výzkumu, migrační a azylová politika, s nimi související volný pohyb osob, a v neposlední řadě pak politika sousedství, mezinárodní obchod a obranná a bezpečnostní politika vyžadují jednoznačně větší míru integrity uvnitř nynější osmadvacítky.

Nové modely spolupráce

Ve všech těchto oblastech podle něj EU hledá nové modely spolupráce, jak uvnitř bloku, tak i navenek. „K tomu, abychom v nich byli úspěšní, se totiž nemůžeme omezit pouze na evropská řešení, ale musíme se podívat také za naše hranice a hledat partnery právě tam,“ uvedl s tím, že právě Čína se od roku 2003 řadí k zemím, se kterými Evropská unie uzavírá strategické partnerství.

Jak dále premiér prohlásil, EU a Čína jsou jedni z nejdůležitějších aktérů světového dění. „Tuto kapacitu je třeba využít ve prospěch nejen nás samotných, ale celého světového společenství. Musíme být aktivními účastníky, kteří se chopí svého dílu odpovědnosti, protože na některé otázky jiná správná odpověď než ta společná, neexistuje,“ dodal.

Hned na úvod své přednášky se Sobotka snažil přiblížit čínským a českým studentům v publiku v několika větách historii České republiky, neopomněl ale ani na kulturu. „Možná řada z vás zná české spisovatele jako je Milan Kundera, Bohumil Hrabal nebo Franz Kafka, který pocházel z německého prostředí a žil v Praze. Možná znáte i jméno Karla Čapka, pro zajímavost, byl to český humanistický spisovatel. Karel Čapek, který vymyslel slovo robot, které používáme od té doby pro mechanizované přístroje,“ dodal.

Studenti se ptali i na Sýrii, terorismus a vztah ČR k Rusku

Na závěr přednášky měli studenti možnost položil premiérovi i několik otázek. Tři čínští studenti se ptali na aktuální politické otázky týkající se Sýrie, terorismu či vztahu k Rusku. Českého studenta pak zajímaly vztahy mezi českými a čínskými univerzitami a také možnosti rozvoje tradičního čínského lékařství v ČR.

Ve své odpovědi studentům se premiér zmínil i o současné uprchlické krizi. „Ukazuje se, že se Evropě nevyplatilo ignorovat válečné konflikty a nestabilitu ve svém bezprostředním okolí. Také se ukazuje, že Evropa nebyla připravena na takovouto masivní uprchlickou vlnu. Jde o největší pohyb lidí od konce druhé světové války v Evropě,“ uvedl Sobotka. „Abychom se vypořádali s touto migrační vlnou, je třeba dosáhnout dohody v Sýrii tak, aby byla ukončena válka. Je potřeba zlepšit ochranu vnější evropské schengenské hranice a Evropa se bude muset postarat o uprchlíky před válkou, kteří se nemají kam vrátit,“ dodal.

Je podle něj důležité oddělovat teroristické útoky, například jako byl ten v Paříži, právě od uprchlické vlny. „Aktéry těchto teroristických útoků jsou většinou lidé, kteří se narodili již v Evropě,“ řekl premiér. A velká část uprchlíků utíká právě před podobnými radikály, islamistickými fundamentalisty a náboženskými fanatiky, dodal s tím, že Islámský stát bude nutné vojensky porazit.