Sobotka: Názor předsednictva nerozhoduje, můj konec musí schválit sjezd strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájí vlastní povolební vyjednávání s šéfem hnutí Ano 2011 Andrejem Babiš. Svého stranického rivala a místopředsedu sociální demokracie Michala Haška vyzval, aby své vlastní pokusy o vyjednání vládní koalice ukončil. Sobotka zopakoval, že z předsednické funkce odstoupit nemíní.

Sobotka podle svých slov cítí silnou podporu sociálních demokratů a opírá se i pro shromáždění, které se na jeho podporu dnes sešlo na pražském Hradčanském náměstí. „Sešlo se skoro tisíc lidí a požádali mě, abych vytrval,“ řekl v České televizi. Já si myslím, že to byl účel – zkomplikovat povolební jednání,“ dodal.

Kromě Babiše se chce Sobotka sejít i s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, dalším možným koaličním partnerem. Obdobné schůzky plánuje i Hašek. Bělobrádek se hodlá sejít s oběma představiteli ČSSD, aby si udělal jasno o nepřehledné situaci ve straně.

Podle Sobotky předsednictvo strany nemůže rozhodovat o tom, kdo je předsedou, k tomu slouží sjezd strany. „Předsednictvo strany může říct svůj názor, já ale mám nárok, abych vytrval,“ vysvětlil. Na pátek Sobotka svolal jednání gerémia strany, které by mělo rozhodnout o termínu svolání Ústředního výkonného výbou ČSSD. Sobotka také navrhuje, aby se nejpozději v březnu příštího roku sešel mimořádný sjezd strany, kde by celé vedení ČSSD dalo k dispozici své funkce.

Rozkol uvnitř ČSSD podle Sobotky stranu poškozuje u voličů, protože ti si Haška jako volebního lídra nevybrali. „Nejvyšší sílu má rozhodnutí sjezdu strany, a ten mě zvolil předsedou,“ řekl Sobotka s tím, že Ústřední výkonný výbor strany jej následně zvolil volebním lídrem. Názor grémia strany má podle něj nižší váhu, i proto se jím nehodlá řídit. Předseda strany Haška vyzval, aby ukončil svá jednání o sestavení vlády. Pokud to udělá, „krize může být do konce týdne zažehnána“, dodal Sobotka.

Místopředseda strany Zdeněk Škromach trvá na tom, že Sobotka by měl odstoupit. „Každý funkcionář strany by takové rozhodnutí měl respektovat,“ řekl. Sobotka si podle něj v předvolební kampani počínal autoritativně a málo dbal na názory předsednictva strany. Také proto nese hlavní vinu na volebním neúspěchu.

Za Sobotku se postavil předseda Senátu Milan Štěch. Myslí si, že strana by se za svého předsedu měla za současných okolností postavit, místo toho, aby se jej snažila svrhnout. Hašek navíc podle Štěcha bezprostředně po oznámení volebních výsledků vyjádřil předsedovi strany podporu. I Sobotka ale chyboval, když se ve vedení strany neobklopil lidmi, kteří by jej více podporovali, uzavřel Štěch.

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět