Sobotka: Platy ústavních činitelů by měly růst o 3,5 procenta

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za optimální růst platů prezidenta, poslanců či senátorů pro příští rok o 3,5 procenta, tedy stejně jako u ostatních zaměstnanců státu. O úpravě platů ústavních činitelů bude Sněmovna jednat v pátek na mimořádné schůzi. Pokud by novou normu nepřijali, zvedl by se jim příjem od ledna zhruba o čtvrtinu.

„Tlačíme na tu věc, aby to neskončilo stranou ve škarpě legislativního procesu, a pak se 2. ledna netvářili všichni překvapeně, že vůbec netuší, že se jejich platy zvedly o 26 procent,“ řekl Sobotka, který pokládá za optimální nárůst 3,5 procenta. „To odpovídá tomu, co se děje i u ostatních zaměstnanců veřejného sektoru,“ uvedl.

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se vládní strany pokusí dokončit v pátek první projednávání normy. Kompromis, jak by se měly platy upravit, by se pak hledal ve sněmovních výborech. Vláda navrhovala nárůst o procento. Koalice se chce dohodnout i s opozicí, aby se zákon stihl projednat, dodal Faltýnek.

Kabinet navrhuje růst platů prezidenta či členů vlády o procento

Sobotkův kabinet v novele platového zákona navrhuje, aby mzdy například prezidenta, členů vlády a zákonodárců vzrostly o procento. Chce tím odvrátit skokové zvýšení platů ústavních činitelů asi o čtvrtinu, které by nastalo po několikaletém zmrazení. Přerušené úvodní kolo debaty bude pokračovat právě v pátek.

Premiér už minulý týden apeloval na poslance, aby projednávání normy nezdržovali a schválili ji. Růst platů ústavních činitelů o 26 procent označil za nepřijatelný.

Předloha počítá se zvýšením základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65103,50 koruny. Takové zvýšení by státní rozpočet vyšlo příští rok na 118,6 milionu místo 4,6 milionu korun v případě růstu o procento.