Sobotka prosadil zákon počítající s novým dohledem na tajné služby

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

I civilní rozvědku bude napříště kromě poslanců kontrolovat pětičlenný orgán složený z respektovaných osob s výjimkou soudců či příslušníků bezpečnostních sborů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prosadil ve vládě návrh zákona, podle něhož budou všechny tři české výzvědné služby podléhat dvoustupňové kontrole. Kromě poslanců na ně má nově dohlížet pětičlenný nepolitický orgán. Ten bude moci vstupovat i do živých případů.

S řadou let odkládanými změnami, o nichž se bezvýsledně debatovalo mezi politiky a odborníky, souhlasí i opozice.
„Vznikne zastřešující kontrolní orgán druhého stupně s rozšířenými pravomocemi. Naším cílem je eliminovat rizika zneužití či účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb,“ uvedl Sobotka. Bezpečnostní informační službu a Vojenské zpravodajství kontrolují poslanecké komise, které si mohou předvolávat jejich šéfy. K dokumentům o živých kauzách se však nedostanou.

Zjistit například to, proč vojáci poslali loni do Libanonu agenta Martina Psíka a jaké měl úkoly, nemohou. Podle novely poslanci dosáhnou i na Úřad pro zahraniční styky a informace, jehož fungování mohl dosud ovlivňovat jen ministr vnitra.
Nový pětičlenný orgán nezávislé kontroly má být složený z důvěryhodných, prověřených a respektovaných osob.

Členem orgánu bude moci být jen občan Česka starý alespoň 40 let s vysokoškolským právnickým vzděláním a prověrkou na stupeň přísně tajné

Původně to měli být soudci, státní zástupci, členové kolegia NKÚ nebo náměstci ministra spravedlnosti. Aktuální předloha však soudce vylučuje a požaduje, aby členem orgánu mohl být jen alespoň čtyřicetiletý občan Česka, který by měl kromě vysokoškolského právnického vzdělání prověrku na stupeň přísně tajné. Kandidáty navržené vládou má na pět let schvalovat Poslanecká sněmovna.

Kromě soudců nebudou moci být členy orgánu bývalí vojáci z povolání a příslušníci bezpečnostních sborů včetně rozvědek, kteří v nich v posledních třech letech působili. Soudci byli vyňati proto, že by pro každou kontrolní akci museli dočasně svléknout talár. Orgán bude moci do živých kauz vstupovat až v okamžiku, kdy začnou zákonodárci nebo vláda agenty podezírat z porušení zákona a ústavou daných práv. Výstupy budou utajované. Zveřejněno bude jen strohé konstatování, zda daná služba nějakou normu překročila, nebo nikoli.