Sobotka se chystá odvolat ministra Chládka, šikanoval prý podřízené

Marcel Chládek (ČSSD)

Marcel Chládek (ČSSD) Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Odkázal na informace v deníku Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Chládek bude první odvolaný ministr nynější vlády za sociální demokracii, důvody k rezignaci ale nevidí, nemělo by se podle něj ustupovat připravenému lynči v médiích. Prezident Miloš Zeman se k návrhu vyjádří po nedělním setkání se Sobotkou v Lánech.

Deník Dnes napsal, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, si přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem.

„Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády,“ uvedl premiér.

Deník Dnes sice podle Sobotky nelze považovat za nezávislé médium, když deník patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, premiér ale nechce „zveřejněné informace zlehčovat“.

Sobotka podle tiskového prohlášení respektuje, že Chládek by svou rezignaci považoval za přiznání viny. „Při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v deníku Dnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit,“ uvedl premiér.

Chládek jako ministr předkládal řadu návrhů
Vizitka ministra školství Marcela Chládka (47; ČSSD), kterého se předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodl odvolat:
Datum a místo narození: 9. dubna 1968, Rakovník
Vzdělání: vystudoval andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v roce 2006 získal titul PhDr.; má titul MBA z Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze
Současná funkce: ministr školství (od ledna 2014)
Kariéra: působil jako středoškolský učitel v Sokolově a Rakovníku, poté byl náměstkem ředitele Institutu pro místní správu Praha, který spadá pod ministerstvo vnitra (2003-2004), později náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově (2004-2008), před zvolením do Senátu v roce 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha, v roce 2008 byl zvolen do zastupitelstva Středočeského kraje a stal se náměstkem hejtmana;, vedení kraje opustil po jmenování členem vlády.
Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2004, v roce 2006 byl zvolen zastupitelem Rakovníka, o dva roky později získal mandát krajského zastupitele i senátora, kterým byl do voleb v říjnu 2014; v květnu 2011 se stal stínovým ministrem školství, je místopředsedou středočeské organizace ČSSD.
Rodina: je podruhé ženatý, má dvě děti.
Ostatní:

Před nástupem do funkce ministra školství Chládek hovořil o tom, že chce stabilizovat resort, který „trpí neustálými změnami a chaosem“. Jeho cílem je také vytvoření dlouhodobější strategie, která by nebyla jen pro jedno volební období.
V předchozím volebním období patřil mezi hlasité kritiky českého školství, navrhoval také řadu změn - od posunutí začátku školy na devátou hodinu přes odložení začátku povinné školní docházky až po změnu systému financování škol nebo nedávno zavedených státních maturit.
O možném odvolání Chládka z čela ministerstva školství se spekulovalo již několik měsíců po jmenování vlády, důvodem mělo být i údajné Chládkovo nevhodné chování k podřízeným.

Během Chládkova vedení ministerstvo školství mimo jiné prosadilo novelu zákona o pedagogických pracovnících, novelu školského zákona a po dlouhých letech se podařilo s akademickou obcí vyjednat novelu vysokoškolského zákona. Zatímco tyto legislativní úpravy jsou jako celek vesměs hodnoceny pozitivně, například kvůli plánům na zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a povinné maturity z matematiky se ozvala řada kritiků.

Podle Marcela Chládka by ale premiér neměl ustupovat „připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš, taková akce totiž v budoucnu může být použita proti jakémukoli členovi vlády včetně premiéra.“

Důvody ke své rezignaci ministr nevidí. „Jádrem sporu mezi mnou a ministrem Babišem je dlouhodobě výše rozpočtu školství a sportu na příští rok. Ať už bude ministrem školství kdokoli, snižování finančních prostředků do této oblasti trvale poškodí české školství a nebude tím ani naplněno programové prohlášení vlády. Za svými kroky v čele resortu si stojím,“ dodal Chládek.

Zeman s vyjádřením počká

Ministry na návrh premiéra odvolává prezident. „Dokud pan prezident nebude s panem premiérem o této záležitosti v neděli v Lánech hovořit, nebudeme se vyjadřovat,“ uvedl k Sobotkovu návrhu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Nedělní schůzka se má věnovat zejména plánům na vstup České republiky do eurozóny.

Ministrem školství je Chládek od loňského ledna. Členem ČSSD je od roku 2004, vedle vlády zasedá také v Senátu. Vystudoval andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, má titul MBA z Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze.

Působil jako středoškolský učitel v Sokolově a Rakovníku, poté byl mimo jiné náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově a před svým zvolením do Senátu v říjnu 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha. Působil také jako zastupitel a náměstek hejtmana Středočeského kraje.

Zlatuška: Chládkovo odvolání ministerstvu školství jen prospěje

Předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) považuje chystané odvolání ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) za krok, který ministerstvu jen prospěje. Zveřejnění informací o šikaně podřízených bylo poslední kapkou, řekl Zlatuška Rychlý postup premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ocenila i opoziční poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Věří, že do čela úřadu přijde člověk s jasnou koncepcí.

Zlatuška je přesvědčen, že po zveřejnění informací o Chládkově nevybíravém chování k podřízeným neměl premiér jinou možnost. „Když se tato aféra dostala na veřejnost, tak se nedivím, že sociální demokracie musela opustit stranickou loajalitu. Je dobře, že to premiér udělal bez toho, aby na něco čekal,“ řekl někdejší rektor brněnské Masarykovy univerzity (MU).

Současná vláda vyměnila už tři ministry, všichni byli z ANO
Přehled personálních změn v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD):
3. října 2014 - V čele ministerstva pro místní rozvoj skončila Věra Jourová (ANO), který se stala evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Nástupkyní Jourové v čele ministerstva se 8. října stala Karla Šlechtová, jež do té doby vedla odbor evropských fondů na Úřadu vlády.
12. listopadu 2014 - Svou demisi nabídl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Byl kritizován opozicí i koaličními partnery mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic. Novým ministrem dopravy se 4. prosince stal Dan Ťok, který předtím vedl stavební firmu Skanska.
10. února 2015 - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že jeho hnutím navržená ministryně spravedlnosti Helena Válková podala demisi k 1. březnu. Do čela resortu byl 12. března jmenován dosavadní náměstek ministerstva spravedlnosti Robert Pelikán.
28. května 2015 - Premiér Sobotka oznámil, že navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Odkázal na informace v deníku Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat.

Další z bývalých rektorů MU, exministr školství Petr Fiala (ODS) ale prohlásil, že Sobotka se o rok opozdil, protože poprvé se informace o šikaně podřízených objevily loni na jaře. „Teď se jen potvrdily. Je mi líto lidí, kteří to museli snášet. Ministr musí jít v chování vůči podřízeným příkladem a ne být opilý mocí. Slouží veřejnosti, ne lidé jemu. To platí pro každého člena vlády a zvláště pro ministra školství, který by měl jít v chování příkladem mladým lidem,“ uvedl předseda ODS.

Proti Chládkovi ale vedle tohoto morálního prohřešku panovaly také věcné výhrady. „Kroky, které byly plánované, školství ohrožovaly,“ řekla Putnová. Například to byla podle ní naprosto chaotická politika v regionálním školství, kde ministerstvo chystalo třeba zavedení povinných přijímacích zkoušek a povinnou maturitu z matematiky. „Bylo by dobře, aby školství vedl člověk s koncepcí. Školství potřebuje razantní změny,“ řekla mluvčí TOP 09 pro oblast školství.

Nastoupí do funkce žena?

Poslanec ANO Zlatuška poznamenal, že v řadách sociální demokracie byli při vyjednávání koaliční smlouvy možná vhodnější kandidáti na tento post. „Byli tam také lidé, kteří mají konzistentnější postoje a u nichž by se bylo možné nadít toho, že pro školství udělají více než jen PR,“ poznamenal. Konkrétně ale jmenovat nechtěl. Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství patří ČSSD, nechce svému koaličnímu partneru radit přes média.

V ostatních médiích se zatím objevují spekulace, že by Chládkovou nástupkyní mohla být žena vzhledem k jejich nízkému zastoupení ve vládě. Nejčastěji se v této souvislosti skloňuje jméno poslankyně a členky školského výboru Vlasty Bohdalové (ČSSD). Server Echo24 spekuluje také o současné náměstkyni na ministerstvu zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové (ČSSD).

Štěpán Pudlák: Chládkova politika zaměstnanost absolventů nezvýší