Sobotka: Stát slábne, nahrává to populistům

Premiér Bohuslav Sobotka během debaty na Univerzitě Karlově

Premiér Bohuslav Sobotka během debaty na Univerzitě Karlově Zdroj: ctk

Před vyprázdnění demokracie varoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v projevu ke čtvrtstoletí od listopadu 1989. Podíl na tom podle předsedy vlády měli političtí podnikatelé, kteří privatizovali některé veřejné funkce, nebo korupční aféry. Sobotka to uvedl v rámci debaty s aktéry listopadových událostí, která se konala v budově Právnické fakulty Karlovy univerzity.

„Stát se stal postupně slabým a stal se také silně natráveným,“ uvedl premiér. „Důsledkem je to, že nám hrozí určitým způsobem po 25 letech vyprázdnění demokracie, pro kterou jsme se tehdy na náměstích jednoznačně rozhodli,“ řekl.

Z oslabení demokratického systému mohou podle Sobotky snadněji těžit populisté, oligarchové a privátní politické strany. „Tak jako kdysi šlechtici organizovali soukromé armády, tak dnes se organizují privátní politické strany, majitelé těchto privátních politických stran najímají a propouštějí stranické kandidáty bez jakékoliv demokratické procedury,“ uvedl Sobotka. Demokracie ale potřebuje strany, které vznikají zdola, ne jako marketingový projekt, řekl premiér, aniž nějakou stranu jmenoval.

Konkrétnější byl ale někdejší předseda české vlády a Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) poukazem na roli vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Jemu se zatím osvědčuje být pouze šéfem, ne předsedou strany. Šéf není kontrolován zezdola, je v pokušení hrát roli vůdce,“ uvedl Pithart. Sobotka poté prozradil, že jednání s ANO je jednodušší v tom, že stanoviskem tohoto hnutí je to, co se podaří dohodnout s jeho předsedou.

Čeští majitelé ohrožují svobodu médií

Premiér se obává ale i o svobodu médií. „V posledních letech zažíváme proces, kdy zahraniční kapitál z médií odchází a vlastnictví médií se koncentruje v rukou českých podnikatelů a podnikatelských skupin,“ řekl Sobotka, který je přesvědčen, že majitelé českých médií ze zahraničí zajišťovali menší konflikt zájmů.

„Protože zahraniční vlastníci většinou neměli zájem zasahovat do obsahu a ten obsah byl věcí rozhodnutí jednotlivých redakcí. Nejde jen o to, co novináři napíšou, ale i o to, co novináři nenapíšou,“ prohlásil Sobotka. Nepřímo tak opět vyslal vzkaz svému koaličnímu partnerovi z ANO, protože ministr financí Babiš vlastní mediální skupinu Mafra.

Trh nevyřešil vše

Premiér také k uplynulým 25 letům uvedl, že trh nevyřešil vše s poukazem na nezaměstnanost a sociální otázky. Mluvil také o slepých uličkách v podobě bankovního socialismu a divoké privatizace, kterou naopak obhajoval v těchto dnech při jiných debatách někdejší premiér a prezident Václav Klaus.

Bývalý představitel Občanského fóra Petr Kučera uvedl, že Klaus „byl nejlepší technolog moci, který se tady objevil“. Zatímco Václav Havel pro Kučeru zůstává nositelem toho, co po listopadovém převratu podařilo, v souvislosti s Klausem mluvil o čecháčkovství. Současný prezident a bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman to podle Kučery „posunul trošku ještě do suterénu“ vulgarizací politiky.

Někdejší redaktorka exilového Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová na dotaz k Zemanovým vulgárním výrokům uvedla, že i Německo mělo podobného prezidenta, který se stal pro své vyjadřování směšnou figurkou. „V Německu volí prezidenta parlament, takže se to tam už nikdy nestalo,“ dodala.

Analýza k 25. výročí: Doháníme Západ, ale tygrem nejsme

Tomáš Ježek: Ekonomika trpěla pod smrtícím nástrojem centrálních plánovačů

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. To je daň za svobodu