Sobotka ustoupil. Souhlasí s placením jídla v nemocnicích

Vedení ČSSD ilustrační foto

Vedení ČSSD ilustrační foto Zdroj: ctk

ČSSD by podle svého širšího vedení měla ustoupit od odmítání všech poplatků ve zdravotnictví. Ve svém programu by měla připustit příspěvek 60 korun denně na stravu v nemocnici. Pacienti by jej ale měli platit maximálně po dobu 30 dnů.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka to uvedl s tím, že je to snížení proti současnému poplatku. V nemocnici se nyní platí 100 korun za den bez časového omezení.

Debata o připuštění plateb za jídlo v nemocnici trvala v ČSSD několik měsíců. Mezi odpůrce jejich zavedení patřil místopředseda strany Zdeněk Škromach.

„Je navrženo, abychom trvali na zrušení všech těchto poplatků s výjimkou jediného, a to je poplatek za stravu v nemocnici. Navrhujeme snížení poplatku a zastropování po dobu 30 dnů,“ uvedl Sobotka po dnešním jednání ústředního výkonného výboru strany. Doporučení se podle něj týká střednědobého programu strany.

Připuštění poplatků za stravu je podle Sobotky v zájmu finanční stabilizace regionálních nemocnic, aby mohly zůstat „ve veřejných rukou“. „To je příspěvek, se kterým se občané nejlépe vyrovnali a má v zásadě mezi těmi poplatky, které zavedla vláda, nevětší pochopení,“ dodal šéf strany.

S návrhem na zrušení poplatků ve zdravotnictví sociální demokraté neuspěli u Ústavního soudu. ČSSD se v minulosti nepodařilo poplatky zrušit ani v parlamentu. Naposledy neprosadili novely, podle nichž by měly být poplatky buď zrušeny pro všechny, nebo alespoň pro lidi mladší 18 let a občany s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima, invalidní důchodce a starobní důchodci, kteří si k penzi nepřivydělávají.