Sobotka: Výroky Zemana o kalašnikovu jsou hloupé a zbytečné

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejspíš jedinou civilizovanou zemí, kde prezident vyzývá k zabití ministerského předsedy. Sobotka to dnes uvedl v tiskovém prohlášení. Výroky Miloše Zemana o tom, že nedemokratickou cestou, jak se zbavit premiéra, je samopal kalašnikov, má za hloupé a zbytečné. Děsí prý jeho děti a rodinu. Televizní radní a někdejší ředitel Zemanova kabinetu Zdeněk Šarapatka na prezidenta kvůli jeho výroku podal trestní oznámení.

Na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově se jedna studentka hlavy státu zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. Zeman na to řekl, že u jakéhokoliv politika jsou dva způsoby - demokratický, tedy jít k volbám, a nedemokratický, což je kalašnikov.

„Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele,“ uvedl Sobotka.

„Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat. Trvám na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální a v zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat,“ dodal ministerský předseda. Slova hlavy státu, které nemá s premiérem dlouhodobě ideální vztahy, kritizovali i další politici, včetně těch opozičních.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka byl výrok jen konstatováním a nadsázkou. K zabití nikoho prý Zeman nevyzýval a podobné řešení nemá jeho podporu. Prezidenta se prý často ptají lidé, kteří jsou nespokojeni s politickou situací nebo konkrétním politikem, co mají dělat. Zeman na to prý dlouho odpovídá, že jedinou možnou cestou je to, aby šli k volbám. Druhá část výroku je podle Ovčáčka pouhým konstatováním. Reakce na vyjádření Zemana jsou prý zbytečně hysterické, řekl. Zemanovo vyjádření podle něj každý inteligentní člověk pochopí.

Nevkusný výrok

Za zcela nepřijatelný a nevhodný označili výrok prezidenta šéfové obou komor českého Parlamentu. Předseda Senátu Milan Štěch a šéf Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) to uvedli ve společném prohlášení. Zemanův výrok kritizovali také další politici jako nevkusný.

„Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnosti,“ uvedli Štěch a Hamáček v prohlášení. Podle nich by se ústavní činitelé měli spíše snažit „zamezit šíření chaosu a strachu, které v současné migrační vlně stále častěji vyvolávají xenofobové a rasisté“.

Na vyjádření prezidenta reagoval také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který na facebooku poznamenal: „Vpravdě státnická rada. Zvlášť teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na 'vlasteneckou domobranu', k nezaplacení.“

Pro komunisty neexistuje omluva

„Já doufám, že to (Zeman) myslel v žertu, protože to je nechutné. V tomto ohledu nemám žádnou omluvu pro tento výrok,“ řekl novinářům šéf komunistů Vojtěch Filip. Nejmírnější byl předseda lidovců Pavel Bělobrádek - uvedl, že se některé bonmoty nepovedou a že to zná z vlastní zkušenosti.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na twitteru uvedl, že „nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně“. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) má za to, že prezident veřejně připustil atentát na premiéra. „Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ dotázal se na facebooku Dienstbier.

Jestliže prezident nabádá k použití zbraně proti premiérovi, a je jedno, jestli se jmenuje Novák, nebo Sobotka, pak nemá co dělat ve funkci hlavy státu

Člen rady České televize a bývalý ředitel Zemanova kabinetu Šarapatka podle serveru Novinky.cz podal na Zemana kvůli jeho výroku trestní oznámení. „Jestliže prezident nabádá k použití zbraně proti premiérovi, a je jedno, jestli se jmenuje Novák, nebo Sobotka, pak nemá co dělat ve funkci hlavy státu,“ řekl Šarapatka.

Podle ústavy ale nelze prezidenta zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt. Podle článku 65 ústavy však lze hlavu státu stíhat pro velezradu a pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Ústavní žalobu na prezidenta v takovém případě podává Senát a jedná o ní Ústavní soud.