Soud: Prezentace vlajky rozpuštěné Dělnické strany není trestný čin

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas u Nejvyššího správního soudu v Brně, kde začalo 11. ledna řízení o druhém vládním návrhu na rozpuštění jeho strany.

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas u Nejvyššího správního soudu v Brně, kde začalo 11. ledna řízení o druhém vládním návrhu na rozpuštění jeho strany. Zdroj: CTK

Soudce okresního soud v Mostě vyhodnotil, že nošení vlajky rozpuštěné Dělnické strany (DS) není trestný čin. Všechny tři obžalované zprostil viny, protože podle něj nemuseli vědět, že strana už v té době byla Nejvyšším správním soudcem rozpuštěná. Žalobce se proti rozsudku odvolal.

Lucie Šlégrová, David Kundla a Petr Soblahovský na demonstracích v říjnu 2010 v Mostě a Litvínově drželi prapor čerstvě rozpuštěné DS. Podle soudce Pavla Plcha se neprovinili trestným činem propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv a svobod, protože nemuseli vědět, že jimi propagovaná strana již byla Nejvyšším správním soudem rozpuštěná.

V Česku jsou zhruba čtyři tisíce militantních neonacistických aktivistů, tvrdé jádro je asi čtyřsetčlenné. Ve studii pro ministerstvo vnitra to uvedli odborníci na extremismus, policejní zdroje podle nich odhadují, že tvrdé jádro má asi 600 členů. Experti míní, že neonacistická scéna je z hlediska kriminality, i násilné, trvalou hrozbou. U části neonacistů prý skrytě hrozí, že by se mohli uchýlit k terorismu. V příštích pěti letech asi vzroste počet individuálních útoků na Romy.