Soud Ratha do Sněmovny nepustí, ČSSD bude chybět při klíčovém hlasování

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Poslanec David Rath nezískal svolení k účasti na schůzi Poslanecké sněmovny, na níž se bude hlasovat o jejím rozpuštění. Sociálnědemokratický politik je ve vazbě. Jeho advokát proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze podal ústavní stížnost.

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský nepovolil poslanci Davidu Rathovi (dříve ČSSD) obžalovanému z korupce účast na hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Politik je nyní ve vazbě a žádal o cestu na hlasování, které je v plánu 17. července. Soudce zaslal rozhodnutí v úterý, řekl dnes ČTK Rathův advokát Adam Černý. Poslanec podal proti rozhodnutí ústavní stížnost.

„Soudce nesouhlasí s účastí klienta na hlasování o rozpuštění Sněmovny bez odůvodnění,“ řekl Rathův advokát Adam Černý. Rozhodnutí mu dorazilo do datové schránky.

U Ústavního soudu nyní čekají na rozhodnutí tři nevyřízené Rathovy stížnosti. Celkem jich už podal 11, řekla dnes mluvčí Jana Pelcová. Dosud s žádnou neuspěl. Zákonodárci mají jednat o rozpuštění Sněmovny na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD na mimořádné schůzi. Datum oznámila ve středu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Rath žádal o účast již dříve, protože se o případném hlasování spekulovalo.

Pokud poslanci návrh schválí, prezident Miloš Zeman Sněmovnu rozpustí a do dvou měsíců by se měly konat nové volby. Není ale jisté, zda tento návrh uspěje. Na rozpuštění Sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů.

O rozpuštění Sněmovny chtějí opoziční zákonodárci hlasovat poté, co kvůli skandálu okolo bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové padla vláda Petra Nečase (ODS).