Soud s Excaliburem: Miny jsou podle znalce jen plechovky s trhavinou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Třetí den pokračuje u zlínského soudu líčení s firmou Excalibur Army zbrojaře Jaroslava Strnada. Obžalobě čelí i Real Trade Praha. Oběma společnostem hrozí zrušení, pětici jejich zaměstnanců až dvanáct let vězení. Pochybit měli skladováním min, které údajně zakazuje Ottawská konvence. Materiál byl uložený v muničním areálu ve Vrběticích. S předloňskými výbuchy dvou hangárů však případ nijak nesouvisí.

Výslechy svědků potvrdily dřívější informace deníku E15, že policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu měl při zahájení trestního stíhání k dispozici jen expertizu Pavla Studeného z pražského kriminalistického ústavu. Pádnější důkazy zřejmě nemá ani dozorující státní zástupce Leo Foltýn.

Studený u soudu vypověděl, že se opíral o stanovisko ministerstva obrany, které obdržel loni v dubnu. Jenže posudek podle svých slov podal už v březnu.

K hlavní argumentu obhajoby, že miny byly skladované bez rozněcovačů, a nelze je tudíž označit za zakázané, uvedl: „Miny a iniciátory se skladují zvlášť. Iniciátory lze koupit běžně na internetu“.

Chybí pádné důkazy

Další policejní znalec Karl Koubík řekl, že zásadní pro posouzení toho, zda jde o zakázané miny, je právě zvolený rozněcovač.

„S nášlapným neboli nástražným jsou zakázané, s dálkovým odpalem řízeným jinou osobou jsou dovolené,“ konstatoval Koubík. Ve Vrběticích byly však protimafiánským policejním útvarem zajištěny miny bez rozněcovačů. „Pak není možné říct, že jsou zakázané. Ve stavu, v jakém se našly, není možné, aby byly inicializované. Pro mě je to jen trhavina v plechu,“ dodal Koubík.

Stejný názor má i znalec Jiří Chládek. Zkoumání pyrotechnika z kriminalistického ústavu se podle něj nevěnuje podstatné otázce, tedy tomu, zda v důsledku technického řešení roznětu miny, spadají ty skladované ve Vrběticích do působnosti Ottawské konvence či nikoliv. „Dokud miny nejsou použity v rozporu s konvencí, je to v souladu s právem. Rozhodující je užitý rozněcovač,“ řekl Chládek.

Že se na miny nevztahuje mezinárodní úmluva, už dříve potvrdilo maďarské ministerstvo obrany, od něhož Excalibur a Real Trade miny koupily, a také maďarský vojenský expert Ferenc Horovitz.

České úřady s dovozem souhlasily

„Na všechny miny MON-100 a MON-200, které byly odkoupeny od maďarské armády, se účinnost Ottawské konvence nevztahuje. Miny neobsahovaly rozbušky a technické jednotky k dálkovému ovládání, proto se staly nepoužitelnými. Tím byly vhodné pouze k rozebrání a využití výbušného materiálu,“ stojí v posudku, který loni zaslal Horovitz českým orgánům jménem Komory inženýrů Budapešti.

Podle obžaloby Real Trade, což je obchodní agentura propojená s Excaliburem, koupila na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle žalobce Foltýna jde o protipěchotní miny zakázané právními normami ČR i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

Kromě toho, že na miny se konvence nevztahuje, argumentuje obhajoba skutečností, že s jejich dovozem souhlasil příslušný český policejní orgán stejně jako české ministerstvo průmyslu a obchodu, jejichž povolení jsou v takových případech nezbytná.