Soud v kauze přípravy útoku na vlak vyloučil člena trestního senátu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rychlík Českých drah
soud
3
Fotogalerie

Pražský městský soud nařídil na 6. září a následující dva dny další hlavní líčení v kauze přípravy teroristického útoku na vlak. Zatím není jasné, jak bude soudní proces pokračovat kvůli změně v obsazení trestního senátu, z něhož byl kvůli podjatosti vyloučen jeden z přísedících. Advokáti obžalovaných zřejmě nebudou chtít, aby se celý proces před novým senátem opakoval, státní zástupce Vladimír Pazourek nechtěl svůj další postup komentovat.

Soud začal kauzu rozplétat v srpnu 2016 a letos v dubnu případ spěl k rozuzlení. Advokáti obžalovaných však uspěli s námitkou na podjatost přísedícího Petra Blahuše, který se ke kauze vyjadřoval na sociální síti, a tak vznikly pochybnosti o jeho nestrannosti. Blahuš byl z projednávání kauzy vyloučen a nyní tak existuje možnost, že se bude opakovat celý proces, který do té doby zabral zhruba deset jednacích dní.

Mluvčí soudu Markéta Puci nechtěla odhadovat, jak bude soud s obměněným senátem vypadat. "Vše závisí na procesních stranách, jak se v září dohodnou," uvedla. Jeden z advokátů Petr Šťastný řekl, že se kvůli dalšímu postupu sešli právníci i skupina pěti obžalovaných. "Rozhodli jsme se vydat cestou spíše menšího odporu a budeme trvat pouze na provedení některých důkazních prostředků znovu," popsal Šťastný.

I když mají obžalovaní na opakování celého procesu nárok, tak se podle Šťastného chtějí vydat "zlatou střední cestou". Podotkl, že by všichni kromě jednoho člena senátu slyšeli všechno od začátku, což je zejména pro obžalované vyčerpávající. Proces může nechat zopakovat i státní zástupce. "Pan doktor Pazourek nechá svůj další postup bez komentáře," řekla ČTK mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

V kauze přípravy teroristického útoku na vlak čelí obžalobě tři lidé, kterým za to hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Podle obžaloby zakopali dvě zápalné směsi složené z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje v dubnu 2015 poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok odehrát.

Dvě ženy stojí před soudem kvůli tomu, že plánování útoku nepřekazily. Všichni vinu odmítají. Kauzu mimo jiné považují za výsledek policejní provokace, do skupiny obžalovaných se totiž infiltrovali policejní agenti. Podle obžalovaných byli hlavními hybateli událostí, jelikož platili za nákup materiálu na zápalné láhve, vybírali místo útoku a tlačili skupinu k násilné akci.