Soud zrušil vyhoštění studenta Ševcova za posprejovanou věznici

Demonstrace na podporu studenta Igora Ševcova.

Demonstrace na podporu studenta Igora Ševcova. Zdroj: Petr Zewlakk Vrabec

Odvolací Vrchní soud v Praze zrušil trest vyhoštění pro ruského studenta Igora Ševcova, který držel hlídku při sprejování nápisů na zeď ruzyňské věznice. Namísto toho mladíkovi uložil tříletý zákaz účasti na anarchistických demonstracích. Verdikt je pravomocný. Ševcov, který byl původně obžalovaný i z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), vinu odmítá. Akci u věznice si prý pouze natáčel.

Odvolací senát se ztotožnil s názorem pražského městského soudu, že se Ševcov dopustil pomoci k poškození cizí věci. Dvouletý trest vyhoštění ale soudci označili za příliš přísný.

„Zatím zde má povolený pobyt, řádně studuje vysokou školu a je hodnocen jako velice dobrý student. To je samozřejmě podstatná okolnost. Pokud by mu byl uložen trest vyhoštění, představovalo by to velmi významný zásah do jeho života a studia,“ uvedl předseda senátu Petr Píša.

Jedenadvacetiletý Ševcov ve svém odvolání poukazoval mimo jiné právě na to, že by kvůli vyhoštění pravděpodobně nemohl dostudovat etnologii na Univerzitě Karlově. Upozornil také na to, že má v Česku sociální vazby, které by vyhoštěním ztratil. Na dnešní zasedání ho přišla podpořit početná skupina přátel a kolegů.

Přečtěte si:

Tříletý zákaz se vztahuje na „manifestace, demonstrace, pochody a veřejná shromáždění“ anarchistických hnutí. Druh trestu se obecně nazývá „zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce“, uložit ho lze až na deset let.

„Česká země mi zakázala účastnit se demonstrací a běžeckých maratonů, pravděpodobně. Podle mě je to docela vtipný,“ řekl Ševcov novinářům při odchodu ze soudní síně. Po poradě s advokátem zváží podání dovolání.

Mladík po svém zatčení strávil tři měsíce ve vazbě, shodou okolností právě v ruzyňské věznici. V souvislosti s jeho trestním řízením se ho zastali někteří učitelé včetně rektora školy, dále také europoslanec Jaromír Štětina, filozof Jan Sokol a některé lidskoprávní organizace, které upozornily na možnou perzekuci Ševcova ze strany Ruska.

S loňským incidentem u Stropnického pojila studenta pachová stopa nalezená na jedné z lahví, další důkazy nebyly. Proto ho pražský městský soud v dubnu zprostil viny.