Soukromí lékaři: Komora střílí vedle, doktoři jdou do důchodu, ne do ciziny

Lékař, ilustrační foto

Lékař, ilustrační foto Zdroj: CTK

Ambulantní lékaři kritizují kampaň České lékařské komory (ČLK) za navýšení peněz ve zdravotnictví. Podle svých kritiků z řad soukromých lékařů střílí prezident komory Milan Kubek v návrzích vedle. Sdružení ambulantních specialistů sice s Kubkem souhlasí, že je zdravotnictví podfinancované, na navrhovaném řešení se s ním ale neshodne.

„Lékaři stárnou. Důchodců mezi ambulantními specialisty je skoro 40 procent a v dohlednu není nikdo, kdo by nahradil,“ upozorňuje sdružení ve svém prohlášení. „Proč toto ČLK nezmiňuje? Má za to, že to nevadí? Vždyť to je mezi lékaři podstatně větší procento, než je těch, kteří odcházejí za prací do zahraničí,“ dodává.

Kromě toho soukromí lékaři chtějí, aby případné peníze navíc neputovaly jen do nemocnic, ale i do ambulancí. I tam jsou prý potíže. A podíl peněz, které jdou ve zdravotnictví do nemocnic, dlouhodobě stoupá.

Spolu se zástupci zubařů a praktických lékařů se ambulantní specialisté shodli, že by politici měli uvažovat o zavření těch nemocnic, které nejsou potřebné. „Za chybu považujeme, že nedošlo k dostatečné redukci a restrukturalizaci lůžkových zařízení. Tyto kroky by mohly výrazně pomoci vyřešit nedostatek lékařů a zdravotních sester v některých zařízeních,“ tvrdí Koalice soukromých lékařů. Část péče by prý mohly převzít samostatné ambulance.

Podfinancované zdravotnictví

„Na podfinancování zdravotnictví se shodnou lékaři napříč obory. Jak je vidět, ambulantní lékaři si ale na rozdíl od ČLK nemyslí, že by byla péče o naše pacienty paušálně ohrožená nebo dokonce nekvalitní,“ komentoval postoj ambulantních specialistů ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Zástupce soukromých lékařů pozval na společné jednání.

Lékařská komora a zdravotnické odbory požadují navyšování platů zdravotníků o deset procent ročně alespoň po tři roky. To by prý pomohlo proti nedostatku lékařů, který panuje v nemocnicích. Komora vládu vyzývá k vytvoření záchranného plánu pro zdravotnictví, premiér Bohuslav Sobotka přislíbil, že se zdravotnictvím bude zabývat. S navyšováním plateb státu do zdravotnictví nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš.