Soumrak vynálezců v Česku? Více než dvě třetiny patentů jsou ze zahraničí

vědec, ilustrační foto

vědec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

České firmy, vědecké instituce i jednotlivci výrazně zaostávají v patentové ochraně svých objevů a vynálezů za zahraničím. Na celkovém počtu patentů, které jsou platné v Česku, se podílejí z necelé jedné třetiny. Zbytek tvoří takzvané validace evropských patentů, které jsou v registru Evropského patentového úřadu, na českém území. Vyplývá to ze statistik tuzemského patentového úřadu.

České subjekty zaostávají i v přihláškách evropských patentů. U Evropského patentového úřadu (EPO) podaly v letech 1995 až 2010 celkem 1 129 patentových přihlášek, což je pouze 0,06 procenta z celkového počtu. Subjekty z Rakouska podaly za stejné období 17,2 tisíc přihlášek, z Nizozemska 60,6 tisíc a z Německa téměř 323 tisíc přihlášek.

Z platných patentů na území České republiky má ke konci roku 2012 pouze 7,7 procenta z nich přihlašovatele z České republiky. Největším přihlašovatelem v ČR je Německo s téměř 30procentním podílem následované Spojenými státy (12,5 procenta) a Francií (8,7 procenta).

Více než polovina českých platných patentů patří podnikům (52 procent). Veřejné vysoké školy se podílely na 18 procentech patentů, 17 procent patří fyzickým osobám a 11 procent veřejným výzkumným institucím. Nejvýznamnějším regionem z hlediska počtu patentových ochran je Praha s 37 procenty platných patentů vzhledem k velkému počtu vysokých škol a výzkumných institucí. S výrazným odstupem následuje Jihomoravský kraj (9,8 procenta).

Nejúspěšnější mezi českými přihlašovateli jsou vysoké školy, kterým je udělen patent v 87 procentech případů. Těsně za nimi jsou výzkumné instituce s úspěšností 85 procent. Podniky získají patent v šesti z deseti přihlášek. Nejhůře jsou na tom fyzické osoby. Úřad průmyslového vlastnictví ČR jim nevyhoví v 70 procentech případů.