Spor o vyrovnání s církvemi se vyhrocuje, bude jednat K9

Miroslav Kalousek, Vít Bárta

Miroslav Kalousek, Vít Bárta Zdroj: CTK/Michal Dolezal

Podobně jako koncem minulého roku i dnes vláda znovu přerušila debatu o církevních restitucích. Podpořit návrh zákona nadále odmítají Věci veřejné. Jejich politici požadují odložit finanční vyrovnání a tedy i přijetí návrhu zákona o rok, anebo do doby než bude ekonomika opět růst. Vyhrocuje se tak spor mezi nejmenším koaličním partnerem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který požadavek VV označil za „hloupost“.

Sebemenší důvod k odkladu nevidí ani ODS. O tématu budou jednat lídři vládních stran ve formátu K9. „VV zopakovaly ne zcela přesvědčivé argumenty, které už zazněly v médiích. Nejedná se o dohodu pouze mezi třemi stranami, ale i o dohodu uzavřenou se 17 církvemi a náboženskými společnostmi. Do sněmovny musí putovat tento návrh zákona jako koaličně dohodnutá věc,“ konstatoval po jednání vlády premiér Petr Nečas. Podle něj je skutečností, že se třicetiletá splátka stane obligatorním státním výdajem. „Kdybychom to ale dále odkládali, zaplatíme minimálně o 1,5 miliardy korun více,“ dodal premiér.

John věří, že církve by odklad pochopily

Schůzka K9 se neuskuteční dnes, jak se ještě dopoledne předpokládalo, ale až začátkem příštího týdne. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se rýsovala dohoda, na níž mají koaliční lídři čas do příští středy, kdy opět zasedne vláda.

„Vzhledem k neradostné ekonomické situaci je třeba vymyslet řešení, které tak nezatíží státní rozpočet. VV plně podporují navracení půdy a nemovitého majetku, což chápeme jako napravení historických křivd. VV navrhují jednání se zástupci církví o možnosti odkladu finančního vyplácení nebo jeho navázání na růst ekonomiky, aby nebyl zatížen už tak napjatý státní rozpočet,“ uvedl předseda nejmenší vládní strany Radek John. Ten podle svých slov věří, že by církve odklad pochopily.

Nápad vrátit církvím nejprve půdu, lesy a nemovitosti a až později se s nimi finančně vyrovnat označil Nečas za nesmysl. „ODS na to má stejný názor jako TOP 09,“ podotkl premiér.

Kraus: Diskusi jsme očekávali až v parlamentu

„Předpokládali jsme, že to, co se dohodlo, bude dodrženo. Diskusi jsme očekávali až na půdě parlamentu, nikoliv vlády,“ komentoval v ČT odmítavý postoj VV Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. Dodal, že další odklad restitucí by posunul plánované ukončení financování církví státem.

Kalousek neočekává nic jiného, než že VV dodrží dohodu, ke které se před půl rokem zavázaly. „Plnění dohody s církvemi se předpokládá po dobu 30 let, už to staví argument VV do úrovně hlouposti,“ poznamenal k návrhům nejmenší vládní strany pozdržet peněžní náhrady na dobu, kdy bude ekonomická situace lepší.
Ministr už dříve nařkl nejmenší vládní stranu ze snahy „fatálně“ porušit koaliční dohodu. „Řekl jsem to už stokrát a klidně to povím i po stoprvé. Tím zdrojem bude státní rozpočet. Každá vláda má rozpočtové priority. Budeme-li ročně vyplácet tři miliardy církvím, bude to priorita, kterou bude muset rozpočet pokrýt,“ řekl šéf státní pokladny a místopředseda TOP 09.

Vládní vyjednávači, mezi nimiž byli i zástupci VV, se už minulý rok s církvemi dohodli na tom, že částka, kterou stát vyplatí, bude 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy. Církve také mají podle dohody dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly po komunistickém převratu v únoru 1948. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Cílem majetkového vyrovnání je i postupné ukončení financování církví státem. Přechodné období by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.