Spory Sobotky a Babiše projedná koaliční rada

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Sto dnů hájení, které dal koaliční vládě prezident Miloš Zeman, Sobotkův kabinet vskutku nepotřebuje. Mnohem razantnější než kritika zvenčí jsou hodnocení, kterými se navzájem častují premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a ministr financí, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Neshody jsou tak velké, že se po necelých třech měsících vládnutí musí sejít koaliční rada. Zasednout by měla tento týden ve středu.

Spory se točí kolem zdravotnictví a státní pomoci společnosti OKD kvůli prodělečné těžbě v dole Paskov. „Musím jednoznačně odmítnout přístup, který nyní prezentuje náš koaliční partner – hnutí ANO – a to, že bychom neměli do situace na severní Moravě jako vláda žádným způsobem zasahovat a nechat to čistě na vývoji tržních sil,“ říká Sobotka.

Podotýká také, že Babiš, který pomoc státu odmítá, by si svůj přístup k OKD měl vyjasnit s lídrem hnutí ANO pro eurovolby Pavlem Teličkou. Ten byl dlouhá léta členem správní rady NWR, majitele černouhelných dolů.

Ministr financí už oznámil, že se chce o celé situaci přesvědčit osobně a s představiteli NWR se sejít. Podle plánu ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) by měl stát nést náklady na útlum těžby v Paskově ve výši 1,1 miliardy korun. OKD by v takovém případě prodloužila ztrátové dobývání uhlí do konce roku 2016.

Miliardy pro nemocnice

Dalším problémem je, že Babiš odmítá také pomoc nemocnicím. Ty by od státu měly dostat miliardové náhrady za zrušení poplatků za hospitalizaci. ANO s tímto řešením dříve souhlasilo, teď však ministr financí zvýšení plateb za státní pojištěnce, které by podle sociálních demokratů mělo situaci ve zdravotnictví stabilizovat, odmítá.

Zachází v tom ještě dál. Jak zdůraznil, lituje, že při povolebních vyjednáváních neusiloval o ministerstvo zdravotnictví. Nevěří totiž, že sociálnědemokratický šéf tohoto rezortu Svatopluk Němeček rozkryje toky peněz proudící ze zdravotního pojištění.
Lidovci se v momentálních sporech drží spíše stranou.

„Byl bych rád, aby se vše trochu zklidnilo a abychom se vrátili ke standardnímu jednání prostřednictvím předsednictva vlády a koaliční rady,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. A připomíná, že rozhádanost byla jedním z hlavních problémů předchozí vlády Petra Nečase.

Pavel Páral: Doktorský Otesánek otevřel ústa