Správa parku na Šumavě přeruší kácení, kůrovec díky počasí hyne

Policisté odvádějí ekologického aktivistu v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde se lidé pokoušeli 26. července bránit kácení stromů napadených kůrovcem.

Policisté odvádějí ekologického aktivistu v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde se lidé pokoušeli 26. července bránit kácení stromů napadených kůrovcem.

Studené a vlhké léto může pomoci šumavským lesům v boji s kůrovcem. Škůdce totiž napadají jiní parazité a plísně. Vedení Správy Národního parku (NP) zastavilo v některých lokalitách kácení a do konce týdne by park měl vypracovat podrobnou analýzu stavu kůrovce. Pak rozhodne o dalším postupu při zásahu. Pokud kácení v postižených lokalitách odvolá, jsou prý aktivisté ochotni ukončit blokádu. Informuje o tom agentura Mediafax.

Terénní pracovníci správy parku pravidelně monitorují stav kůrovce a jeho napadení plísněmi a parazity. „Již na několika místech zaznamenali tak vysoké procento uhynutí kůrovce ve stromech, že vedení správy rozhodlo pro zastavení kácení. Odborní pracovníci Správy NP Šumava s náměstkem Jiřím Mánkem během středy zkontrolovali několik desítek stromů v několika lokalitách a jejich předpoklad poměrně vysoké parazitace se potvrdil,“ řekl ředitel parku Jan Stráský.

„V případě, že je kůrovec v různých stádiích vývoje pod kůrou stromů usmrcen plísněmi, houbami či viry, pak z tohoto stromu nehrozí výlet kůrovce a napadení dalších stromů. V takovém případě je z pohledu ochrany lesa zbytečné strom kácet,“ upřesnil náměstek Správy NP Šumava Jiří Mánek. „V praxi to znamená, že stromy, ve kterých larvy kůrovce jiný parazit usmrtil, už zachránit nejdou. Kůrovce se ale nemusí obávat stovky dalších stromů,“ dodal.

„Na základě středečního zjištění jsem do konce tohoto týdne nařídil udělat podrobný monitoring parazitace napadení kůrovce na několika stovkách stromů. Podle výsledku se v příštím týdnu rozhodneme v jakém rozsahu a kde budeme či nebudeme proti kůrovci zasahovat,“ rozhodl ředitel Stráský.

Mluvčí blokády na Šumavě Vratislav Vozník serveru E15.cz řekl, že jde o jasný důkaz toho, že příroda si umí s kůrovcem i jinými kalamitami pomoci sama. „Tento stav potvrzuje jak naší domněnku, tak i domněnku mnoha vědců, že není potřeba uměle zasahovat do přírodních procesů. Příroda vždycky ví, jak si pomoci.“ Dodal také, že vítá postoj vedení parku. „Pokud se vedení v příštím týdnu rozhodne, ponechat boj s kůrovcem na přírodě, jsme připraveni blokádu pozastavit, nebo ukončit,“ řekl.

Na některých místech NP ale intenzivní kácení pokračuje, aktivisté se jej snaží blokovat

Na některých místech v lokalitě Na Ztraceném se ale stále kácí. Na místě je v současnosti asi 40 aktivistů snažících se kácení blokovat. „Čtyři lezci jsou od rána v korunách stromů na dvou plošinách z lanových sítí. Střety s místními odpůrci blokády jsme během čtvrtečního rána zatím nezaznamenali,“ řekl Vozník s tím, že pokud na tomto místě nedojde k zastavení pil, blokáda bude pokračovat.

Lokalitu také stále hlídá asi padesát policistů. „V průběhu včerejška jsme zadrželi 11 účastníků blokády. Platí stále stejný scénář, pokud aktivisté neuposlechnou výzev lesních strážců, policie či antikonfliktního týmu, z míst kácení, kam je přístup veřejnosti zakázán, je policisté vyvedou,“ řekla mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.