Srpnové ceny v průmyslu zpomalily meziroční pokles na 3,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: LEONI AG

Ceny průmyslových výrobců v ČR v srpnu meziročně opět zpomalily pokles, a to na 3,4 procenta z červencových čtyř procent. Ceny v zemědělství naopak zrychlily pokles na 6,9 procenta z červencových 6,8 procenta. Ceny ve stavebnictví a tržních služeb znovu stouply. Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu. V červenci dál znovu meziročně klesly dovozní a vývozní ceny.

V průmyslu v srpnu zlevnil zejména koks a ropné produkty, vedle toho se snížily ceny chemických látek, těžby a dobývání, elektřiny, plynu, potravin, nápojů a tabáku. „Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o 7,4 procenta,“ uvedl ČSÚ. Naopak zdražily například voda a nábytek.

„Ačkoli se meziroční pokles cen průmyslových výrobců zmírňuje, ceny mají problém se rychleji odrazit od svého dna. Do velké míry za tím stojí vývoj ceny ropy, která se stále udržuje pod hranicí 50 dolarů za barel,“ dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

ceny (v průmyslu) mají problém se rychleji odrazit od svého dna


V zemědělství se snížily ceny v rostlinné výrobě o 7,3 procenta a v živočišné o 6,6 procenta. Podle ČSÚ zlevnily obiloviny, olejniny, brambory i čerstvá zelenina, mléko, vejce, drůbež a skot. Čerstvé ovoce a jatečná prasata byly meziročně dražší. Ceny stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 0,9 procenta, v červenci byly vyšší o 1,1 procenta. Tržní služby v podnikatelské sféře zdražily o 0,1 procenta po červencovém růstu o 0,2 procenta. Vzrostly ceny za poštovní, kurýrní i reklamní služby.

V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců snížily o 0,2 procenta a v zemědělství o půl procenta. U stavebních prací a tržních služeb ceny stagnovaly. „Statistiky cen výrobců tak dávají poměrně jasný vzkaz jak centrální bance, tak spotřebitelům: výraznější růst spotřebitelských cen a tedy celkové cenové hladiny v české ekonomice stále není na pořadu dne,“ tvrdí hlavní ekonom Generali investments Radomír Jáč.

ČSÚ dnes zveřejnil také vývoj cen v zahraničním obchodu za červenec. Meziročně ceny vývozu klesly o 3,2 procenta. Největší vliv na to mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků. Nejvýraznější byl pokles cen u minerálních paliv, a to o 15,9 procenta. Dovozní ceny se snížily o 4,5 procenta při propadu cen minerálních paliv o téměř 26 procent.

Ceny v průmyslu zpomalily pokles, zdražila voda