Starostové: ANO a ČSSD na magistrátu porušily koaliční smlouvu

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Pražské ANO a ČSSD rozhodnutím o rozdělení peněz na chod radnic pro příští rok porušily koaliční smlouvu. Shodli se na tom členové strany Starostové a nezávislí (STAN), která je součástí magistrátní koalice. Rozdělování příspěvků je podle STAN nespravedlivé a nahrává politické korupci. Už minulý týden se proti materiálu, který rada schválila, ozvali starostové jednotlivých radnic. ANO a ČSSD tehdy výtky odmítly.

Rada před týden hlasy ANO a ČSSD schválila materiál, podle kterého dostanou městské části v roce 2016 na chod úřadů zhruba 3,7 miliardy korun, tedy 2600 korun na obyvatele. Materiál byl ale podle STAN předložen nečekaně a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ) neměla možnost se s ním seznámit. „Považujeme to za vážné porušení koaliční dohody,“ řekla Plamínková.

Příspěvek navíc podle starostů nestačí. Zopakovali to i po pátečním jednání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Místo plánovaného navýšení na 2600 korun žádají zvýšení minimálně na 2900 korun. A podle STAN nejde jen o výši příspěvků, ale také o způsob vyplácení.

Rozdělování podle stran

„Musí skončit princip, kdy vedení Prahy vydírá hlavně menší městské části tím, že často podle politické příslušnosti jejich vedení a podle poslušnosti dotyčného starosty rozhoduje o tom, kolik a na co dostanou peněz,“ tvrdí Plamínková. Radnice by podle ní měly dostat svobodu, aby si samy rozhodly, na co peníze vynaloží. „Z praxe starostů totiž víme, že to jejich vedení ví lépe než magistrátní radní,“ doplnila.

Náměstkyně pro finance Eva Kislingerová (ANO) minulý týden označila argumentaci starostů za účelovou a demagogickou. „Ti, kteří takto napadají vedení města, totiž zapomínají dodat, že ze svých rozpočtů nijak nepřispívají na financování třeba městské hromadné dopravy, svozu a zpracování odpadů, fungování městské policie,“ uvedla. Podle ní i investice hlavního města směřují především do městských částí, mimo jiné do stavby vodovodů, kanalizací, komunikací a škol.

Příspěvky, které slouží k pokrytí nákladů na chod radnic, jsou součástí rozpočtu hlavního města. Rozdělení peněz mezi 57 radnic musí ještě schválit zastupitelstvo. Po zvýšení částky na jednoho obyvatele volají radnice delší dobu. Mimo jiné tvrdí, že se stále zvyšují náklady na administrativní chod úřadů.