Stát chce chytré investice, spolknou miliardy korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu hodlá podporovat jen takové investice, které přinesou Česku vyšší přidanou hodnotu. Úpravami zákona, které podporuje i opozice, se má zabývat vláda do konce srpna.

Po několika dílčích novelách, které měly změnit systém investičních pobídek, slibuje vláda poprvé od roku 2000 vyslyšet Hospodářskou komoru, která už roky volá po razantním omezení investičních pobídek pro výstavbu montážních hal.

Dle předkládací zprávy k novele zákona vypracované ministerstvem průmyslu a obchodu, kterou má deník E15 k dispozici, má stát více než dosud podporovat budování technologických center a center strategických služeb. Daňové úlevy a další benefity by měly být také dosažitelnější pro menší firmy včetně start-upů.

„Hospodářská komora by se mohla podílet na průběžném formování podmínek pro udělování investičních pobídek,“ uvedl šéf sdružení Vladimír Dlouhý. Dodal, že o mnoha parametrech bude s MPO ještě jednat, protože řada z nich bude řešena až v rámci nařízení vlády, tedy prováděcího předpisu k novele. 

Za hlavní kritérium pro přiklepnutí pobídek bude stát napříště považovat vyšší přidanou hodnotu, kterou investoři Česku přinesou. „Spočívá v nabízení kvalifikované práce, která je patřičně finančně ohodnocena. U projektů se tak bude vyžadovat určitý podíl výzkumně-vývojových nebo odborných činností,“ řekla mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Pokud investice nebudou směřovat do technologických center či pro zemi klíčových služeb, budou muset příjemci podpory vyplácet alespoň 80 procentům svých zaměstnanců mzdu rovnající se průměrné mzdě v daném kraji. Současně u nich bude muset pracovat minimálně deset procent vysokoškoláků a dvě procenta výzkumníků a vývojářů.

Například loni, kdy stát poskytl pobídky za 10,7 miliardy korun, byla z více než osmi desítek projektů zaměřena na vyšší přidanou hodnotu jen třetina z nich. Podle předkládací zprávy ke změně normy z roku 2000 zůstane zachováno zvýhodnění investic do hospodářsky problémových regionů. Povinnost tvorby nových pracovních míst se pak bude týkat pouze investic do služeb, pro výrobu zcela odpadne.

Oproti tomu komora prosazuje dvojí typ pobídek. První by představoval podporu orientovanou na inovace s co nejvyšší přidanou hodnotou, která by směřovala hlavně do českých univerzitních měst. Ta by se tak podle Dlouhého stala plnohodnotnými konkurenty Paříže, Frankfurtu a Varšavy, kam v současnosti směřují nejatraktivnější investice.

„Druhý typ investičních pobídek by pak fakticky sloužil jako kompenzační nástroj, který by vyrovnával mimořádné lokální problémy – ekonomické, sociální nebo environmentální,“ dodal Dlouhý.

Největší investice v Česku

• Prvenství nadále drží továrna Hyundai Motor Manufacturing Czech za 34,4 miliardy korun, která byla založena v roce 2006 a působí v průmyslové zóně Nošovice v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává 3500 lidí.
• Na druhém místě je Toyota/PSA u Kolína, kde investice dosáhla 23,5 miliardy korun. V posledních letech patří k nejvýznamnějším, co se týče finančního objemu ve výši 22 miliard korun, projekt další jihokorejské firmy Nexen, která má už příští měsíc spustit zkušební výrobu pneumatik v Žatci.
• Všechny velké zahraniční investice v tuzemsku zatím směřovaly do automobilového průmyslu.

Šéfka agentury CzechInvest Silvana Jirotková souhlasí, že česká ekonomika je v jiné situaci než v době, kdy zákon vznikal. „Už není schopna absorbovat tradiční typy projektů, které potřebují velký počet pracovníků,“ připomněla s tím, že průměrná míra nezaměstnanosti je téměř nulová. „Takže i tomu se musíme přizpůsobit a lákat více technologicky vyspělých firem s orientací na digitalizaci, automatizaci, výzkum a vývoj,“ podotkla.

Vypracování novely zadala MPO bývalá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), platit má podle plánu současného kabinetu Andreje Babiše (ANO) od začátku příštího roku. V parlamentu by neměla narazit, omezení investičních pobídek požaduje i opoziční ODS.„Ministerstvo průmyslu mělo tuto novelu předložit už dávno,“ řekl Babiš. Dodal, že kromě CzechInvestu bude o podpoře rozhodovat i vláda.

Na start-upy jen 140 milionů

Agentura CzechInvest, která se od roku 2010 zabývá také podporou start-upů, na ně má v současném pětiletém období vyčleněno 140 milionů korun. Šéfka agentury Silvana Jirotková by tuto částku chtěla zvýšit. „Inovativní start-up může dodat své řešení velké nebo malé firmě, jako agentura máme schopnost získávat synergie,“ uvedla..