Stát loni ušetřil na arbitrážích, za právníky dal nejméně od roku 2001

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Stát loni vydal na arbitrážní spory se zahraničními firmami nejméně za 13 let. Za externí právní služby související se spory, v nichž se firmy dožadují odškodnění za zmařené investice v Česku, loni zaplatil 16,8 milionu korun.

Výsledná částka je o téměř čtyři miliony menší než předloni. A také nejmenší od roku 2001. V minulém desetiletí tyto výdaje běžně přesahovaly sto milionů korun. „Náklady se týkají hlavně sporů se solárními firmami,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Dlouhodobě také klesá počet nově zahájených arbitráží. Předloni nezačala žádná, loni jich provozovatelé solárních elektráren vyvolali sedm a letos do poloviny září byly zahájeny tři spory. Stát tak nyní čelí deseti arbitrážím, v nichž si navrhovatelé nárokují celkem na 3,5 miliardy korun. Sedm arbitráží z roku 2013 vyvolalo sdružení International PhotoVoltaic Investors Club, jehož členové se cítí poškozeni zavedením 26procentní daně z výnosů slunečních elektráren. Odškodné by se mohlo vyšplhat až na dvě a půl miliardy korun.

Náklady státu na externí právní služby týkající se arbitráží s ČRNáklady státu na externí právní služby týkající se arbitráží s ČR | E15

První dvě letošní arbitráže mají rovněž společného jmenovatele a týkají se britské společnosti Anglia Auto Accessories a její údajně zmařené investice do továrny na výrobu střešních nosičů na Hodonínsku z devadesátých let. V prvním případě jde přímo o spor firmy, druhou arbitráž vedou osobně její majitelé Ivan Peter Busta a James Peter Busta. Celkem si nárokují asi 200 milionů korun. Třetí řízení, v němž jde zhruba o 802 milionů korun, se týká bývalého majoritního akcionáře obchodního domu Kotva, společnosti Forminster Enterprise.

Arbitráže stály 15 miliard, více sporů ale stát vyhrál
Česká republika dosud zaplatila v arbitrážích podle dostupných údajů více než patnáct miliard korun. Naopak stát zvítězil ve sporech, v nichž protistrana nárokovala celkově přes 32 miliard korun.
Zhruba dvě třetiny ze sumy, kterou stát prohrál, ale tvoří jediný spor. Byla jím patrně nejznámější arbitráž vedená americkou společností Central European Media Enterprises (CME) kvůli její první investici do televize Nova a rozchodu s tehdejším šéfem a spolumajitelem Novy Vladimírem Železným v roce 1999. Do Novy se přitom CME vrátila o pět let později již jako jediný majitel, kterým zůstala až do současnosti.
Ze sporů, v nichž stát uspěl, je zřejmě největší spor s Diag Human. Stát firmě v minulosti kvůli údajnému poškození jména zaplatil 326 milionů korun. Firma v osmnáct let se vlekoucím sporu ale požadovala ještě dalších 8,3 miliardy. Letos ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že spor vyhrálo – i když samotná Diag Human se chce soudit i nadále.
Česko také uspělo v červenci 2009 v arbitráži s italsko-nizozemskou společností Invesmart. Spor se týkal vyhlášení konkurzu a likvidace jí vlastněné Union banky.