Stát má problém: nezaplacené přesčasy až pro 80 tisíc lidí z bezpečnostních sborů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Soudy v současnostií řeší už 50 žalob policistů kvůli přesčasům odslouženým zdarma. Odvolávají se na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z konce září, který posuzoval, kdy je možné neplacené přesčasy nařídit. V jednotlivých případech včetně nákladů na soudní řízení může jít až o sto tisíc korun a nezákonné přesčasy se mohou týkat až 80 tisíc bezpečnostních pracovníků.

„Počet soudních sporů se asi zvýší,“ prohlásil šéf odborářů z Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. Policisté v žalobách žádají proplacení odpracovaných hodin. Nevyplacené přesčasy se podle jeho slov celkem mohou týkat až 80 tisíc pracovníků proto, že mezi postiženými jsou v současnosti aktivní zaměstnanci, ale i ti, kteří již ze sboru odešli. Nezaplacené přesčasy se totiž promítají do výpočtu výsluhy.

Od roku 2007 mají povinnost v případě potřeby odpracovat zadarmo 150 přesčasových hodin policisté, hasiči, celníci nebo členové vězeňské služby. Má se to týkat případů „důležitého zájmu služby“. Tím se ale podle soudu nerozumí například nedostatek lidí, tyto přesčasy proto nelze plánovat dlouhodobě dopředu.

Podle Buřiče policie ve většině případů zneužívala pravidla o přesčasech k zajištění běžné služby. Policie a ministerstvo vnitra si nyní k případu nechávají zpracovat analýzu.

„Pokud nezačnou funkcionáři respektovat rozhodnutí soudu, budeme pokračovat v soudních sporech,“ řekl Buřič. Odboráři podle něj chystají s nadřízenými další jednání hlavně o sjednocení pravidel při nařizování přesčasů. Tématem údajně může být i případné částečné finanční vyrovnání.