Stát nakoupí mléko nejméně za 150 milionů, uspět mohou i zahraniční firmy

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Stát chystá krok, který by mohl mlékárnám alespoň trochu pomoct v době, kdy se potýkají s vysokými zásobami neprodaného zboží. Správa státních hmotných rezerv vypíše v nejbližších týdnech tři velké tendry na nákup mléčných výrobků s předpokládanou cenou přes 150 milionů korun. Mlékárny ale zatím nejásají. Správa vypíše tendr podle regulí Evropské unie. Přihlásit se tak do něj mohou i konkurenční mlékárny z Německa či Rakouska, které se s neprodaným zbožím potýkají rovněž.

Konkrétně stát nakoupí tisíc tun sušeného mléka, jeden a půl milionu litrů trvanlivého mléka a pět set tun zahuštěného mléka, ve všech třech případech i se skladováním. „Jsme ve šťastné situaci, neboť díky přebytkům na trhu je možné nakoupit potraviny a mléčné výrobky za výhodné ceny. Tuto šanci chceme využít a zvýšit potravinovou bezpečnost České republiky,“ řekl deníku E15 šéf správy Pavel Švagr.

Ceny mléka prudce poklesly kvůli loňské nadvýrobě, zákazu dovozu mléčných výrobků do Ruska a nahromaděným zásobám. V některých případech se zboží podle zástupců mlékáren prodává za ceny pod výrobními náklady. Agrární komora i výrobci apelují na stát, aby pomohl, například právě nákupem pro státní rezervy. Teď se ale mlékárny bojí, aby zakázku nakonec nedostal některý ze zahraničních konkurentů.

Nejsme žádný intervenční fond

„Nejsme žádný intervenční fond,“ hájí postup správy rezerv Švagr. „Musíme se řídit zákonem o veřejných zakázkách. Nemůžeme nakupovat přebytky na trhu jen proto, aby to pomohlo českým výrobcům.“ Útěchou pro potravináře může být fakt, že v posledních letech se do potravinových tendrů správy rezerv zahraniční uchazeči nehlásí – na rozdíl od soutěže na skladování ropných zásob, kterou vyhrála německá firma Viktoriagruppe čelící nyní konkurzu.

Další nákupy

Správa ale k potížím tuzemských producentů zcela hluchá není a uvažuje, že v budoucnu nakoupí sušeného mléka ještě více. „Umím si představit, že bychom nakoupili až 3500 tun. Ale konečné množství bude záviset na finančních prostředcích, které budeme mít k dispozici,“ podotkl Švagr.

Na přílišné množství zájemců si správa rezerv nemůže v posledních měsících stěžovat. Kvůli nízkému zájmu musela několik výběrových řízení zrušit. Stalo se tak například u tendru na 180 tun masových konzerv či čtyři sta tun rýže. V případě konzerv se přihlásila jediná firma, u rýže dokonce žádná.

Zásoby na několik dní

Letos tak správu čeká reparát. Správa se totiž od loňského roku snaží zvýšit zásoby potravin ve státních rezervách pro případ krizových situací. Na rozdíl od zásob ropy, které by měly vydržet nejméně tři měsíce, se zásoby potravin v rezervách počítají na dny.

„Chceme oproti minulosti zvýšit potravinovou bezpečnost, proto letos chystáme hned několik tendrů. Jednou z priorit je nákup sušeného mléka, protože má dobrou nutriční hodnotu,“ uvedl šéf správy rezerv Pavel Švagr.

Do druhého pokusu dospěl i tendr na dodávku tisíce tun mrazeného masa. Loni se do něj sice přihlásily čtyři firmy. Komise ale tři uchazeče vyřadila, a protože zbyl jediný, tendr musela zrušit. Termín pro podání přihlášek již vypršel, vítěz zatím vybrán nebyl.

Pavel Švagr: V hmotných rezervách by se mi líbilo živé stádo