Stát vypsal zakázku na infosystém k zákonům o hazardu za stovky milionů

Hráči výherních automatů budou muset být od ledna registrováni v centrální databázi ministerstva financí.

Hráči výherních automatů budou muset být od ledna registrováni v centrální databázi ministerstva financí. Zdroj: CTK

Po nedávném přijetí zákonů zpřísňujících pravidla pro hazardní a loterijní hry v Česku přistoupil stát k další fázi. Ministerstvo financí vypsalo tendr na informační systém, který bude páteří nové regulace. Odhadovaná hodnota pětiletého kontraktu je téměř tři sta milionů korun bez DPH.

„Veřejná zakázka zahrnuje jak vývoj, dodání a zavedení informačního systému, tak i pět let následného poskytování servisních služeb a případného dalšího rozvoje systému,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Samotná tvorba systému by měla stát nejvíce 130 milionů, servisní služby pak maximálně patnáct procent z ceny dodávky ročně. Limit celé veřejné zakázky je 295 milionů korun, což zahrnuje i případné změny a další rozvoj systému.

Informační systém by měl mít tři hlavní části. První bude určena pro veřejnou správu, která jí bude využívat při vedení správních řízení s provozovateli hazardních her a při kontrolách. Druhá část bude rejstřík osob vyloučených z hraní zejména na výherních automatech. Mezi ně budou patřit lidé, kteří pobírají sociální dávky nebo jsou v osobním bankrotu.

Třetí část jeanalytická a bude obsahovat herní a finanční data od provozovatelů. Stát ji využije ke kontrole, zda firmy například neumožňují účast osobám, které hazardní hry hrát nesmějí, zda nejsou překročeny zákonné limity maximálních sázek, zda dodržují sebeomezující opatření nastavená samotnými hráči a podobně. „Dále budou údaje využívány pro kontrolu odváděných daní a poplatků a pro potírání praní špinavých peněz,“ dodala.

Nejvíce kontroverzní částí nových zákonů je přitom možnost ministerstva vyhledávat a blokovat webové stránky s hazardními hrami provozované v češtině firmami bez české národní licence. To ale požadovaný systém nebude činit automaticky.

„Povede pouze jejich seznam pro využití dalšími subjekty, například poskytovateli připojení k internetu,“ poznamenala mluvčí. Proti této pravomoci ministerstva se přitom zvedla vlna odporu ze strany firem spojených s internetovým byznysem, podle nichž se jedná o cenzuru. Hodlají proto tuto část zákona napadnout u Ústavního soudu.

Na vybudování systému ale nebude mít vítěz tendru příliš času. Uchazeči se mohou hlásit do pátého srpna, zahájení prací na tvorbě systému úřad Andreje Babiše předpokládá zhruba tři měsíce po obdržení nabídek. Termín 1. ledna pro spuštění přitom není podle ministerstva pevný. Systém bude navíc uveden do provozu po částech. „Pozdější zahájení činnosti systému než na začátku ledna není na překážku, příslušné části zákona mají navíc odloženou účinnost,“ uvedla Vaidišová.

Co ještě zavádí nové zákony o hazardu
• Provozování hazardních her firmám z EU na základě české licence
• Možnost provozování hazardních her na internetu včetně kasin (nyní je oficiálně povoleno pouze kursové sázení)
• Část povolovacích pravomocí u automatů je přenesena na obce
• Možnost sázejícího stanovit si maximální výši sázky a prohry za zvolené časové období a maximální možnou dobu účasti na hře
• Striktní rozlišení kasina a herny
• Zvýšení loterní daně na 35 procent u výherních automatů a 23 procent u všech ostatních her
• Rozšíření kontrolních pravomocí, například možnost zabavení nelegálního automatu a vstupu do provozovny
• Právo kontrol získá nově Celní správa