Státní zástupce žádá Sněmovnu o vydání expremiéra Nečase

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Kauza šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové dostihla i bývalého předsedu vlády Petra Nečase. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání ke trestnímu stíhání. Žádost dnes obdržela kancelář předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové. Nečas obvinění odmítá.

„Dnes 8. července 2013 v 10:51 obdržela předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová žádost vrchního státního zástupce JUDr. Ivo Ištvana o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance RNDr. Petra Nečase,“ stojí v tiskovém prohlášení Sněmovny.

„Žádost o vydání mě překvapuje,“ uvedla pro Českou televizi Němcová. „Mám vážné pochybnosti, že došlo ke spáchání trestného činu,“ dodala s tím, že Nečasovu odpovědnost chápe především v morální rovině.

Jde o první případ, kdy policie žádá o vydání předsedy vlády ke stíhání. V tomto volebním období už řešila dolní komora žádosti o vydání u šesti dalších členů, u pěti z nich policii vyhověla.

Podle jednoho z poslanců hovoří policejní žádost o trestných činech týkajících se úplatku a o zneužití pravomoci veřejného činitele. Jde podle něj jen o kauzu tří bývalých poslanců a žádost se netýká údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování expremiérovy manželky Radky. Také server iDnes.cz píše, že policisté podezírají Nečase ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci a jednoho z trestných činů úplatkářství.

Ivo Ištvan, šéf dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jen potvrdil, že žádost podal. Další informace neposkytl, zdůvodnil to tím, že není vhodné, aby se je poslanci dozvídali z médií.

Žádost nyní projedná mandátový a imunitní výbor. Ten poté vydá zprávu pro Sněmovnu, ve které jí doporučí, zda má Nečase vydat. Poslanci pak o žádosti rozhodnou na nejbližší schůzi Sněmovny. ODS přitom už před časem avizovala, že bude proti případnému vydání Nečase.

Místopředseda výboru František Dědič (ODS), který v poledne dokumenty od Němcové převzal, soudí, že si výbor od policie vyžádá ještě další podklady. ODS už před časem avizovala, že bude proti případnému vydání Nečase. Ištvan je šéfem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které kauzy kolem Nagyové dozoruje.

Podle Dědiče je žádost strohá a obsahuje jen 23 stran. „Neobsahuje spis, tak jak jsme v podobných věcech zvyklí. Takže očekávám, že mandátový a imunitní výbor bude na svém zasedání chtít nějaké doplnění a teprve na základě něj bude možné se rozhodovat,“ řekl Dědič ČTK. Na termínu jednání se ale ještě musí domluvit s předsedou výboru Bohuslavem Sobotkou, který je nyní nepřítomen. Výbor by se podle něj mohl sejít asi 17. července. Sněmovna by pak mohla o vydání hlasovat až na řádné schůzi v září, odhadl Dědič.

ODS stojí za Nečasem, rozdávání funkcí je prý běžnou praxí

Grémium ODS dnes ve svém stanovisku uvedlo, že by nepodpořilo vydání Nečase, pokud je návrh stíhání postaven na tom, že v případě míst pro bývalé poslance ODS šlo o podplácení. „Pokud je návrh stíhání Petra Nečase postaven pouze na předpokladu, že při uplatnění bývalých poslanců v dozorčích radách státních podniků se jednalo údajně o podplácení, pak ODS již dříve deklarovala, že rozdělování funkcí ve veřejném prostoru je obecně uplatňovanou součástí politiky v řadě evropských zemí. A v takovém případě bychom vydání Petra Nečase nepodpořili,“ stojí v prohlášení.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Gazdík řekl, že chce vyčkat na stanovisko výboru a doufá, že v žádosti o vydání budou uvedeny závažnější skutečnosti, než jaké policie poskytla veřejnosti. Seznámit se stanoviskem výboru se chce i vicepremiérka v demisi a předsedkyně LIDEM Karolína Peake. „Pak se rozhodnu, jak budu hlasovat,“ sdělila a dodala, že dosud vždy hlasovala pro vydání. Stejně chce postupovat i klub ČSSD, řekl jeho předseda Jeroným Tejc. „Zatím nemá smysl říkat, jak se zachováme, bez znalosti té materie,“ řekl. Myslí si, že by Nečas sám měl předstoupit a požádat o své vydání.

Nový předseda vlády Jiří Rusnok odmítá souvislosti mezi žádostí a jmenováním nové vlády. „Čili žádnou souvislost tady se jmenováním naší vlády v tom nehledejme, já ji tam rozhodně nehledám a pro mě to je zcela neutrální informace o nějakém probíhajícím řízení, kterých jistě probíhá celá řada v této zemi,“ řekl dnes.

Nečas: žádná dohoda neexistovala

Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Jde o první případ, kdy policie žádá o vydání předsedy vlády ke stíhání. V tomto volebním období už řešila dolní komora žádosti o vydání u šesti dalších členů, u pěti z nich policii vyhověla.

Odcházející premiér tvrdí, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla. Proto mu není jasné, proč a z čeho by měl být obviněný.

„Politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti. Navíc žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný,“ uvedl.

Parlament už změnil pravidla imunity tak, že pokud by Sněmovna Nečase nevydala, mohl by být stíhán, až mu skončí mandát. Nečas již dříve oznámil, že už znovu kandidovat nebude.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování s využitím vojenských zpravodajců - podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je v této dvojici případů nyní sedm z osmi obviněných.

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost