Sto tisíc lidí podepsalo petici proti rušení nemocnic

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Nerušte regionální nemocnice, vyzývají vládu signatáři petice. Nelíbí se jim návrh na zrušení šesti ticíc akutních lůžek.

Přes sto tisíc lidí podepsalo celostátní a regionální petice proti rušení nemocnic, občané mohli připojit podpisy také na internetu. Uvedl to mluvčí štábu a předseda petičního výboru, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Petiční archy předají zástupci krizového štábu v úterý předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS)

Zdravotní pojišťovny vypověděly k 31. prosince všem nemocnicím smlouvy, o nových vyjednávají. Chtějí zrušit 6000 akutních lůžek. Podle pojišťoven už je dohoda se 133 ze 156 akutních nemocnic a jednání pokračují. Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) dostanou smlouvu všechny. Podle štábu mají novou smlouvu z menších nemocnic jen dvě.

„Celostátní petici Občané, braňte svoje nemocnice! od vyhlášení 25. září do ukončení 5. prosince podepsalo 45 482 lidí. K celostátní petici se přihlásil petiční výbor petice Za zachování nemocnice v Žatci s počtem 17 778 podpisů. Celkově tak bylo shromážděno 63 260 podpisů,“ uvedl Krása.

Lidé brání svoje nemocnice

Celostátní petici podepsalo také 1566 lidí prostřednictvím internetu. Kromě celostátní petice byly petiční akce za zachování nemocnic v jednotlivých městech. Například petice za zachování nemocnice v Prachaticích podepsalo přes 15 tisíc občanů a nemocnice v Rokycanech přes 11 tisíc. Petice byly také proti rušení nemocnic v Roudnici nad Labem, Českém Krumlově, Šternberku nebo Brandýse nad Labem.

„Lze odhadovat, že celostátní a regionální petice proti rušení nemocnic podepsalo přes sto tisíc občanů,“ shrnul Krása.
Celostátní petice požaduje od vlády a dalších výkonných orgánů státu odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů ČR. Případné změny mají být provedeny na základě analýz dostupnosti zdravotní péče pro občany ve všech regionech a po dohodě politických představitelů státu s představiteli občanského sektoru, nemocnic a odborových organizací. Zdravotní pojišťovny tvrdí, že navrhly nové smlouvy na základě analýz dostupnosti sítě a také na základě kritérií, které jim poskytly odborné společnosti. Na rušení nadbytečných akutních lůžek se dohodly v memorandu s ministerstvem zdravotnictví, dohody uzavírají postupně i s kraji.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) v té souvislosti uvedl, že do vyjednávání nebude zasahovat. Zajištění lůžkové péče je primárně povinností zdravotních pojišťoven, řekl. Podle jeho informací zajištěna je. Pojišťovny podle ministra slíbily, že i těm nemocnicím, v nichž má být akutní péče zcela zastavena, dají smlouvy na půl roku, aby byl čas na upřesnění podmínek. Pokud to nemocnice odmítnou a skončí hned, je to podle ministra jejich věc. Heger by do jednání vstoupil jen v případě, že by hrozily výpadky péče. Pojišťovnám může uložit vysoké pokuty, pokud smluvně péči nezajistí.

Leoš Heger: Moje odstoupení není na pořadu dne