Strany dostanou od státu stovky milionů

Pavel Drobil, Petr Nečas

Pavel Drobil, Petr Nečas Zdroj: mediafax

Nejen o rozložení politické moci v krajích, ale také o situaci ve stranických pokladnách rozhodli o víkendu voliči. Čím více zastupitelů strany získaly, tím více peněz dostanou na činnost. Za každé křeslo mají od státu nárok na 237 500 korun ročně až do příštích voleb.

I když se výsledky dvou nejsilnějších stran lišily o více než deset procent, ve finančním vyjádření představuje rozdíl jen necelý jeden milion. ODS má o 78 zastupitelů méně, ČSSD o 75. ODS tedy přijde o 18,5 milionu, socialisté o 17,8 milionu.

Z pohledu získaných mandátů je však rozdíl dvojnásobný. Zatímco ODS jich má 102, takže dostane 24,2 milionu, ČSSD se s 205 zastupiteli může těšit na 48,7 milionu. Faktický vítěz voleb KSČM se 182 křesly má jistých 43,2 milionu.

Lidovci čekají 14,4 milionu, starostové a nezávislí 5,9 milionu a TOP 09, jež kandidovala poprvé, 4,5 milionu. Volební propadák včera bouřlivě řešila hlavně ODS, nejvíce kritiky se sneslo na hlavu jejího vedení v čele s Petrem Nečasem.

Výkonná rada, tedy širší vedení strany, debatovala v pražském paláci Albatros. Ještě před začátkem jednání se do Nečase otevřeně pustil exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten jako jediný kandidát modrých na hejtmana zabodoval. „Není možné nad výsledkem voleb mávnout rukou a říci, že je to výsledek toho, že jsme ve vládě, že za to mohou reformy,“ prohlásil vítěz voleb na Plzeňsku. ODS se podle něj musí zabývat tím, jak změnit styl a možná i obsah své politiky.

Pospíšil ale zatím neuvažuje o tom, že by na nadcházejícím kongresu občanských demokratů usiloval o místo jejich předsedy. „Nevím, co se stane, ale opět zdůrazňuji, že neuvažuji o jiných variantách, než je kandidatura na místopředsedu. Nicméně doba je turbulentní, počkejme na samotný kongres,“ nechal si Pospíšil otevřená vrátka.

Neformální vůdce šestice rebelujících poslanců ODS už dal najevo, že strana prohrou ve volbách platí za to, že se odklonila od svého programu. Neúspěch podle něj není chybou krajských kandidátů. Podobné hlasy zazněly i od některých členů výkonné rady, kteří mají k Nečasovu vedení strany výhrady.